Hlavní obsah

Matka dostala své děti z pekla. Našla odvahu a agresivního partnera opustila

Právo, Staňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále víc dětí se daří zachránit před odebráním rodičům, kteří často nemají na bydlení či jídlo. Projekt SOS dětských vesniček letos tak pomohl už víc než sedmi stům dětí, které by jinak skončily v ústavu. Mezi nimi byly i čtyři děti paní Marie N. z Přerova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po letech, kdy musela snášet krutosti svého partnera, se týrané matce a jejím dětem splnil sen. Žijí spolu v bytě, kde je nikdo neohrožuje, nic jim nechybí. Stačilo sebrat odvahu a půl roku šetřit.

„Paní Marie má čtyři děti ve věku 11, tři, tři a půlroční miminko. Poslední tři děti má s přítelem, u kterého žila v jeho rodinném domě. Ten jí s ničím nepomáhal, ba naopak ji i před dětmi shazoval, nadával jí, urážel ji. O děti nejevil zájem. Finančně nijak nepomáhal, naopak družku okrádal. Po práci chodil do hospody, domů chodil velmi opilý,“ popsala příběh ženy, která se po letech útlaku a násilí obrátila o pomoc na pobočku organizace, mluvčí SOS dětské vesničky Jana Pěchová.

„V opilosti byl agresivní, svou partnerku bil tak, že ohluchla na jedno ucho. Vždy byly u násilností i děti. Stalo se, že ji před nimi i pomočil,“ dodala Pěchová. Chtěla se od tyrana odstěhovat, ale bez jakýchkoli finančních prostředků a možné pomoci druhých se jí to zdálo nemožné. O radu si přišla říci, až když se bála o život svůj i dětí.

Insolvence, spoření a nahlásit tyrana

„Tato matka si musela dát do pořádku to nejdůležitější – insolvenci, našetřit peníze, nahlásit partnera, již bývalého, na policii a najít si bezpečné bydlení. Podporovali jsme matku radami a materiálně ve formě sunarů a jiných potravin od sponzorů,“ popsala Pěchová.

„Matka si za naší podpory zvládla dát do pořádku insolvence. S dětmi se odstěhovala. Nyní žijí v bytě 2+1. Cítí se bezpečně, stejně tak i její děti. Nejstarší syn Michal začal okamžitě ve škole lépe prospívat, nyní se dovede i zasmát a nebojí se, že přítel matky přijde domů opilý a bude vyvádět. Nyní mohou začít znovu a šťastněji,“ poznamenala mluvčí.

Tentokrát boj za svobodu a bezpečí vlastních dětí trval ženě z Přerovska, která, byť dříve pracovala ve strojírenském průmyslu, byla zcela bez prostředků, půl roku.

Loni 500, letos už 700 zachráněných 

Rodičů, již se rozhodli zabojovat, rok od roku přibývá. Pracovníci SOS DV každým rokem zachraňují stále větší počet dětí a rodin. Jen letos za prvních osm měsíců už ve všech svých programech se dočkala pomoci tisícovka dětí.

„Proti loňskému roku, kdy službami SOS DV prošlo za celý rok 893 dětí, je to značný nárůst. V posledních letech jsme prošli velkou proměnou a nyní jsme schopni poskytovat pomoc většímu počtu ohrožených dětí, nově i v preventivních programech. Tedy v rodinách, kde hrozí odebrání dítěte. V loňském roce jsme takto pomohli 496 dětem, v prvních osmi měsících letošního roku již 704 dětem,“ popsala výsledky práce programu SOS Kompas, který má své kanceláře v Praze, Prostějově, Zábřehu a Přerově, Pěchová.

„Tím, že se věnujeme prevenci, jdeme v souladu s novými trendy v péči o děti. Pokud pomůžeme rodině řešit problémy hned na začátku, přetneme začarovaný kruh a předejdeme následkům, které mohou vyústit až v odebrání dítěte a jeho umístění do ústavu,“ ocenila proměnu přístupu pracovníků Jindra Šalátová, národní ředitelka SOS dětských vesniček, jež v Česku pomáhají dětem a rodinám už od roku 1969 jako člen respektované mezinárodní organizace SOS Children's Villages International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám