Hlavní obsah

Jihomoravský kraj má zásady územního rozvoje, příprava dálnice na Vídeň může pokračovat

Aktualizováno

Zastupitelé Jihomoravského kraje ve středu na mimořádném zasedání schválili zásady územního rozvoje kraje. Stalo se tak jen dva dny před krajskými volbami. Region dosud jako jediný kraj zásady územního rozvoje neměl, což komplikovalo zejména přípravu velkých dopravních staveb, jako je třeba dálnice do Vídně.

Foto: Jan Trojan, Právo

Brno

Článek

Vzdor pozitivům má územní plán i své kritiky z řad některých obcí či spolků.

Těm vadí, že jsou některé tahy v Brně a okolí ponechané v územních rezervách. Proto nebude možné vyřešit trasování například čtyřproudové silnice z Brna na sever, která má odvést tranzitní dopravu z mnoha obcí. Kritici proto avizovali napadení dokumentu u soudu.

Nejvyšší správní soud už jedny jihomoravské zásady územního rozvoje zrušil, to bylo v roce 2012. Kraj má za to, že při pořizování nyní schváleného plánu postupoval v souladu se zákonem. Pro zvedlo ruku 56 zastupitelů z celkových 65.

Dalšího zpochybnění se hejtman nebojí

Jihomoravský kraj nedávno ukončil závěrečný proces veřejného projednávání zásad, který začal v dubnu. Obdržel námitky 39 obcí, dvou investorů a 16 zástupců veřejnosti, dalších více než 1200 podání bylo samostatných.

Podle radního Antonína Tesaříka (KDU-ČSL), který je za přípravu plánu zodpovědný, kraj vypořádal všechny námitky, přičemž některým vyhověl, některým jen zčásti a některým vůbec.

Tesařík uvedl, že se územní rezervy vyřeší do tří let, kdy se uskuteční první aktualizace zásad. Přispět by k tomu měla studie, jejíž zadání je součástí dokumentu. Ta by měla vyřešit, kudy povede silnice R43 od dálnice D1 až po Lysice. Zatím je v plánu zanesena ve dvou variantách.

Podle kraje je v pořádku, že vedení silnic v Brně a okolí vyřeší až následná studie.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) už dříve řekl, že žalobu má právo podat každý. „Jsme přesvědčení, že jsme při procesu tvorby zásad maximálně respektovali zákony a judikaturu soudů včetně Nejvyššího správního soudu a jeho minulého rozhodnutí,” řekl Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám