Hlavní obsah

Zeman neudělí milost firmě z kauzy Davida Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman neudělí milost firmě, která o ni požádala. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Firmy podle něj nesplňují žádnou ze tří podmínek, které si Zeman pro udělování milostí stanovil. Tedy vážný zdravotní stav, zajištěné rodinné zázemí a to, že nebyl spáchán závažný trestný čin.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O milost podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) požádal advokát Jan Vidrna za firmu Tenton, která se v minulosti jmenovala Konstruktiva Branko. Obžalována je v úplatkářské kauze Davida Ratha.

"Pan prezident milost firmě, kterou zmiňuje MfD, udělovat nebude. Návrh je nesmyslný. Firmy nesplňují žádnou ze stanovených tří podmínek," uvedl Ovčáček.

Milosti se podle listu dožaduje firma Tento, která pod původním názvem Konstruktiva Branko figurovala v Rathově kauze. Její manažer Pavel Drážďanský byl nepravomocně odsouzen na pět let.

Firmy, kterou koupil nový vlastník, se týká obžaloba podaná v záležitosti rekonstrukce nemocnic. "Můj klient podnik koupil v dobré víře, ale teď je stíhán i on. Šlo mu o to, zachránit pracovní místa a uhájit zakázky změnou jména a image firmy. Kupoval ji v době, kdy firma ještě stíhána nebyla, ale potom na něj přešla trestní odpovědnost prodejem podniku," cituje deník Vidrnu.

Zatím tři milosti

Zeman dosud za své prezidentské působení udělil tři milosti, poslední na konci září. Všichni omilostnění byli ve vážném zdravotním stavu. Ministerstvo spravedlnosti ročně obdrží zhruba 600 žádostí odsouzených nebo jejich blízkých o milost. Drtivou většinu musí po přezkoumání zamítnout, protože nesplňují přísná kritéria, která Zeman nastavil.

Z českých prezidentů institut milosti nejvíce využíval Václav Havel, který omilostnil 1247 pachatelů a předtím jako federální prezident dalších 601. Zemanův předchůdce Václav Klaus udělil milost ve 412 případech. Poslední komunistický prezident Gustáv Husák rozdal jen v roce 1988 celkem 2028 milostí.

Anketa

Měl by prezident firmě Tenton udělit milost?
Ano
6 %
Ne
94 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 417 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám