Hlavní obsah

V Krkonoších se opět objevili vlci, rozsápali dvě telata

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Krkonošského národního parku (KRNAP) se objevili vlci. Dokládají to pozůstatky dvou rozsápaných telat, která na pastvině u Erlebachových bud objevil koncem srpna muž, jenž v lokalitě hospodaří. Pracovníci KRNAP ostatky ohledali a jsou přesvědčeni, že čerstvě narozená telata napadli právě vlci.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice vlků obecných (Canis Lupus)

Článek

„Na zabití obou zvířat se podílely přinejmenším dvě šelmy, spíše ale více. Většina masa (odhadem asi 50 kg) byla zkonzumována během jediné noci, což opět nasvědčuje podílu většího množství zvířat,” uvedl v pondělí mluvčí parku Radek Drahný.

Možnost, že by zaútočil rys, odborníci vyloučili. Neodpovídá tomu způsob zabití telat ani množství zkonzumovaného masa. Podle všeho se jedná o migrující smečku.

Lidé se bát nemusí

„Vzhledem k tomu, že se jedná o první známý případ napadení skotu velkými šelmami v Krkonoších, byla získaná fotodokumentace zbytků usmrcených zvířat konzultována se zkušenými odborníky z Hnutí DUHA a Správy CHKO Broumovsko, kteří potvrdili správnost výše uvedených úvah a podobnost zdokumentovaných škod se škodami prokazatelně způsobenými vlkem v oblastech jejich působení,“ dodal zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek.

Vlci do Krkonoš míří pravděpodobně ze Saska a Polska. V lokalitě byli poprvé zaznamenáni v roce 2000, častěji se objevují od roku 2009.

„S ohledem na výskyt rozmnožujících se vlků v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj a jejich pravidelný výskyt v CHKO Broumovsko v letošním roce lze očekávat i jejich četnější pohyb na území Krkonoš,” očekává KRNAP. Lidé se vlků bát nemusí, neboť jde o plachá zvířata, která se člověku zdaleka vyhnou.

Škody majitelům zabitých zvířat kompenzuje krajský úřad.

Reklama

Související články

Fotopast na Kokořínsku zachytila vlčí mládě

Na Kokořínsku se díky fotopasti podařilo opět zdokumentovat výskyt vlků. Mládě, které pochází pravděpodobně z loňského vrhu, fotopast evidentně zaujala. Záběry...

Výběr článků

Načítám