Hlavní obsah

Ekologové z Greenpeace obsadili chladicí věž chvaletické elektrárny

Právo, Novinky, ner, jas
Aktualizováno

V pondělí ráno obsadilo 11 aktivistů ekologické organizace Greenpeace chladicí věž hnědouhelné elektrárny Chvaletice na Pardubicku. Chtějí upozornit na to, že elektrárna by mohla zůstat v provozu až do roku 2030. Elektrárnu provozuje společnost Severní energetická.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny

Článek

Ekologové tvrdí, že elektřinu z Chvaletic ČR nepotřebuje, a připomínají, že původně měla být odstavena již v roce 2020.

„S dosavadní technologií by elektrárna musela kvůli přísnější legislativě ukončit provoz do roku 2020. Její vlastníci, miliardáři Pavel Tykač a Jan Dienstl, proto letos zahájili přestavbu dvou bloků elektrárny. Roční emise by tak sice o něco klesly, celkové znečištění způsobené elektrárnou by však za dalších deset let provozu několikanásobně vzrostlo,” upozornilo hnutí Greenpeace.

Povolení k prodloužení provozu by měl vydat krajský úřad. Zástupci aktivistů v pondělí chtějí jednat s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD), přičemž očekávají, že se k prodloužení provozu elektrárny vyjádří.

„Chvaletická elektrárna modernizuje svůj provoz a snižuje tak emise škodlivých látek i prachu, což je pozitivní právě pro plíce a zdraví obyvatel Pardubicka i celé České republiky,“ uvedla již před pár dny mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. „Je neuvěřitelné, že proti tomuto zlepšení ekologičtí aktivisté protestují, místo aby ho vítali,“ dodala ke snahám aktivistů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny

Aktivisté vylezli na chladicí věž číslo tři, která je momentálně mimo provoz. Modernizace aktuálně probíhá na dvou blocích ze čtyř. Instalovaný výkon každého z bloků je 205 MW. Elektrárna byla postavena  v letech 1973-1979.

Anketa

Souhlasíte se snahou Greenpeace odstavit hnědouhelnou elektrárnu ve Chvaleticích?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
Celkem hlasovalo 5469 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám