Hlavní obsah

Koalice se na penězích na krajské silnice dohodne, ujišťuje Faltýnek

Praha

Vládní koalice se určitě dohodne na zajištění peněz ze státního rozpočtu pro kraje na údržbu silnic druhé a třetí třídy. V Partii na TV Prima to uvedl místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. V minulých týdnech se kolem těchto peněz rozhořel spor, když ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) prohlásil, že příspěvek ministerstva dopravy krajům na tyto silnice bude v příštím roce nulový. Asociace krajů ho kvůli tomu vyzvala k demisi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Článek

„Určitě se dohodneme v rámci koalice, abychom hospodařili tak, aby peníze pro kraje zůstaly,” řekl Faltýnek. Uvedl, že za letošní a loňský rok dala vláda krajům celkem 7,4 miliardy korun na jejich silnice.

Ťok premiéra vyděsil

„Já jsem rád, že ANO změnilo názor,” reagoval na Primě na Faltýnkova slova premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dřívější Ťokova odmítavá slova ho prý vyděsila. Dokonce Ťoka vyzval v otevřeném dopise, aby peníze pro kraje v příštích letech zajistil. Ťok již tento týden uvedl, že ministerstvo dopravy bude hledat v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) rezervy, ze kterých by napřesrok mohlo na opravy silnic druhých a třetích tříd přispět.

Kraje jsou schopné opravy zahájit

Sobotka v neděli v televizi Prima řekl, že kraje mají připravené projekty a jsou schopné opravy zahájit. Faltýnek uvedl, že ho mrzelo, když premiér vyzýval veřejně ministra Ťoka, aby peníze uvolnil, když oba spolu zasedají každý týden na jednání vlády.

Stát prostřednictvím SFDI platí opravy a údržbu dálnic a silnic první třídy. O silnice nižších tříd se pak starají kraje a obce.

Další účastník debaty, předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, prohlásil, že vláda na investice v příštím roce vyčlenila v návrhu státního rozpočtu méně peněz než bývalá vláda, v níž byl ministrem financí, v letech 2011 a 2012. Současný kabinet podle něj krajům přidává hlavně na předvolební dárečky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám