Hlavní obsah

Po neděli se prudce ochladí a bude vydatně pršet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po teplém konci září se počátkem příštího týdne prudce ochladí. Teploty se dostanou hluboko pod průměr. S ochlazením přijdou i vydatné deště. Během druhé říjnové dekády budou ale teploty opět stoupat a postupně se dostanou i nad průměr. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V posledních týdnech bylo počasí jako na houpačce, upozornili meteorologové. Zatímco první polovina září přinesla rekordní teploty, během následujících dní se ochladilo až o deset stupňů. Ke konci září se teploty opět dostaly vysoko nad průměr.

„Začátkem října bude ale následovat prudké ochlazení a teploty se dostanou hluboko pod průměr,” uvedl ČHMÚ. Ochlazení bude doprovázené vydatnými srážkami.

Tepleji vůči průměru má být znovu v druhé dekádě měsíce. Teploty budou znovu stoupat a postupně se jejich týdenní hodnoty dostanou i nad průměr. V závěru října by se měly udržet kolem dlouhodobého průměru.

Po deštivém úvodu října se postupně dostanou k průměrným hodnotám také týdenní úhrny srážek.

„Měsíc říjen jako celek by měl být teplotně průměrný nebo slabě podprůměrný,” dodali meteorologové. Z hlediska srážek bude říjen celkově nadprůměrný.

Průměrná teplota pro období od 3. do 30. října činí 8,8 °C. V průměru nejchladněji bylo v tomto období v roce 1974, a to 5,3 °C, nejtepleji - 13 °C - v roce 1966.
Průměrný úhrn srážek pro zmiňované období činí 37 mm. Nejvíce v průměru napršelo v roce 1964 (104 mm), nejméně v roce 1951 (pouhý jeden milimetr).

Reklama

Výběr článků

Načítám