Hlavní obsah

Soud projedná druhou žalobu na Zemana kvůli nejmenování profesorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měsíc poté, co zamítl žalobu fyzika Ivana Ošťádala na prezidenta Miloše Zemana kvůli nejmenování profesorem, bude pražský městský soud řešit stížnost Jiřího Fajta, který se jmenování rovněž nedočkal. Soudní senát žalobu projedná 19. října. Prezident vyčítá řediteli Národní galerie Fajtovi údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt

Článek

Prezident nepodepsal Fajtův jmenovací dekret loni v květnu společně s dekretem Ošťádala a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to vážnými prohřešky z minulosti. Všichni tři muži se kvůli tomu obrátili na soud.

Eichler později žalobu stáhl s tím, že další snahu o udělení akademického titulu od Zemana pokládá za marnou a nedůstojnou. [celá zpráva]

Fajt: Právo na přezkum má univerzita, ne prezident

Kunsthistorik Fajt již dříve zdůraznil, že navrhované řešení Národní galerie ohledně daru Komerční banky, které mu vyčítá prezident, odmítl. Zemanovy argumenty označil za nepravdivé a manipulativní. Právo na přezkum jmenovacích řízení mají podle něj jen univerzity, nikoliv hlava státu.

„Podobně jako ředitel gymnázia ctí výsledky maturitní komise a podepisuje předložená maturitní vysvědčení, je zákonnou povinností prezidenta republiky podepsat doporučené jmenovací dekrety,” uvedl dříve.

Správní žalobu, kterou se bude zabývat senát Ivanky Havlíkové, podal Fajt společně s Univerzitou Karlovou, kde působí.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

V září škola a fyzik Ošťádala neuspěli, protože protestovali proti prezidentově nečinnosti a Zeman v mezičase odeslal ministryni školství dopis, který má podle soudu atributy rozhodnutí ve věci nejmenování profesorů. Zákonnost Zemanova postupu soud vzhledem k typu podané žaloby vůbec zkoumat nemohl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zeman jmenoval 52 profesorů

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval 52 profesorů. Informoval o tom mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí musí ještě podepsat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)....

Výběr článků

Načítám