Hlavní obsah

Obce nyní musejí zveřejňovat seznam rušivých nočních akcí

V Česku v sobotu začala platit novela zákona o přestupcích. V jejím rámci budou muset obce zveřejňovat seznam akcí, které by mohly narušit noční klid. Dosud stačila udělená výjimka pořadatelům, o které rozhodoval obecní správní orgán. Nově seznam schvaluje zastupitelstvo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Noční klid je v Česku vymezen od 22:00 do 6:00. Obce dosud mohly zkracovat dobu nočního klidu při koncertech nebo větších oslavách vlastním rozhodnutím na základě podané žádosti. Výjimek však udělovaly příliš mnoho.

Podle novely zákona se po 22:00 nebudou moci konat hlasité akce, které nebudou napsané ve vyhlášce. Za případné porušování nočního klidu lze uložit například pokutu 10 000 korun. V případě opakování přestupku se tato pokuta může zvýšit na 15 000 korun. Jako další sankce lze uložit napomenutí, zákaz činnosti, propadnutí věci či zákaz pobytu.

Podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra se budou moci pořádat i narychlo svolané akce, které nebudou uvedeny ve vyhlášce. Obce ale o nich budou muset vědět s dostatečným předstihem, aby zastupitelé mohli vyhlášku změnit. Dosud na získání výjimky stačilo i několik dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám