Hlavní obsah

Bezdomovkyně Jana požádala přítele o ruku v rádiu, za svědka jim šel starosta

– Praha
Novinky, niš

Své ano si v pátek v obřadní síni v Praze 7 řekli bezdomovci Jana Fojtíková (52), rozená Hancková, a Miroslav Fojtík (40). Poznali se v hospodě a po šesti letech společného soužití se rozhodli pro manželství. Nekonvenční bylo i zasnoubení. Žádost o ruku přednesla Jana prostřednictvím rádia.

Svatba bezdomoveckého páruVideo: Novinky

 
Článek

Ženich údajně málem zakopl, když v rádiu slyšel žádost o ruku. Tvrdí, že neměl jinou možnost než Janu vyslyšet a chystat svatbu. Před samotným obřadem dokonce neudržel slzy. Dojetí a nervozita byly znát na obou snoubencích i během obřadu. Své ano ale řekli oba jasně a bez zaváhání.

Sňatek dvou bezdomovců dosvědčili starosta Prahy 7 Jan Čižinský a vedoucí sociálního odboru Naděžda Zelinková. Na svatební cestu pojedou novomanželé zřejmě do jižních Čech, kde se oběma líbí. „Zvíkov, tam je hezky,“ upřesnil Miroslav.

Šest let na ulici 

Svého manžela znala Jana od dětských let, kdy chodil s otcem na jídlo do restaurace, kde pracovala. Před šesti lety Jana opustila svého tehdejšího manžela, protože ji mlátil. Vzápětí potkala Miroslava a stali se životními partnery. Společně žili v bytě po Miroslavově matce, ale protože neplatili nájem, museli se vystěhovat a skončili na ulici.

Jana dříve pracovala jako servírka v restauraci, později uklízela v parcích. Teď je v invalidním důchodu a chodí o berlích. Miroslav dříve rekonstruoval byty a nyní je nezaměstnaný a pobírá podporu.

„Začátky byly těžké, byli jsme na Štvanici bez deky, beze všeho,“ vzpomíná Jana. Z pražské Štvanice se dnes už manželé Fojtíkovi přesunuli do chatrče u řeky Vltavy poblíž Hlávkova mostu, kde žijí dodnes se svými dvěma psy.

Reklama

Výběr článků

Načítám