Hlavní obsah

Soud zrušil pokutu za zveřejnění platů zaměstnanců vrchního státního zastupitelství v Praze

– Praha

Soud zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který uložil pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství pokutu ve výši 100 tisíc korun za plošné zveřejnění platů jeho zaměstnanců. Úřad pro ochranu osobních údajů se bude muset věcí znovu zabývat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová

Článek

Verdikt pražského městského soudu neobsahuje žádná odůvodnění. Vyplývá z něj pouze to, že senát soudkyně Viery Horčicové v úterý 27. září zrušil jak původní rozhodnutí úřadu z dubna 2013, tak i navazující rozhodnutí tehdejšího předsedy ÚOOÚ Igora Němce.

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Vedoucí pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová se ihned po právní moci rozhodnutí ÚOOÚ hodlá obrátit na správní soud. Právě Bradáčová zveřejnila v únoru 2013 platy nejen státních zástupců svého úřadu, ale také řadových zaměstnanců.

Podobné pokuty hradila i ministerstva

Učinila tak na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle ochránců dat na to ale vrchní státní zastupitelství nemělo právo, použilo totiž osobní údaje k jinému účelu, než k jakému byly shromážděny.

Bradáčová se již dříve vyjádřila, že pokuta 100 tisíc korun je disproporční vzhledem k tomu, jaké sankce úřad ukládal v minulosti.

Proti tomu se však ÚOOÚ uhradil a upozornil, že stejně vysokou pokutu muselo uhradit ministerstvo spravedlnosti za zveřejnění jmen soudců, kteří byli chybně označeni za bývalé členy KSČ.

Dále například ministerstvo školství dostalo sankci ve výši 450 tisíc korun za zveřejnění jmenného seznamu příjemců dotace v rámci podpory romských studentů. Stejně tak ministerstvo financí uhradilo 80 tisíc korun za neoprávněné zveřejnění jména správce osobních údajů na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám