Hlavní obsah

České gripeny opět zamířily na Island, tentokrát i s novými raketami

Z čáslavské základny ve čtvrtek odletěla pětice gripenů, které budou strážit vzdušný prostor Islandu. Mise potrvá až do 10. listopadu. Ostrovní stát, který nemá vlastní armádu, budou čeští piloti v rámci spolupráce NATO chránit již potřetí.

Foto: Novinky

Stíhačka Jas-39 Gripen na letišti v Čáslavi (ilustrační foto)

Článek

Stroje JAS-39 Gripen budou dislokovány na letecké základně v Keflavíku. Při nynějším nasazení budou vybaveny raketami pro ničení vzdušných cílů.

„Ty budou mít oproti těm z dosavadních misí delší dosah," řekl Marek Maxim Švancara z 21. základny taktického letectva Čáslav.

Do akce na Islandu budou nasazené čtyři stroje, pátý gripen je záložní.

Místo tankování za letu bude mezipřistání

Letouny měl původně doprovázet tanker U.S. Air Force a plánovalo se tankování paliva za letu. Nakonec ale bude let gripenů s mezipřistáním.

„V místech určených k tankování za letu není vhodné počasí, předpokládá se tam silná turbulence, která neumožňuje bezpečné provedení procedury. Po domluvě s kapitánem amerického tankeru se velitel přeletu rozhodl pro záložní variantu - spolupráci s tankerem zrušit a přelet realizovat s mezipřistáním na letišti Lossiemouth ve Skotsku,” uvedl zástupce velitele 211. taktické letky major Milan Nykodym.

Celkově jde o páté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. Na Islandu, který nemá vlastní armádu, působily také loni a předloni, v letech 2009 a 2012 chránily gripeny vzdušný prostor pobaltských států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám