Hlavní obsah

Stačil mžik a letiště v Ralsku obsadilo 60 výsadkářů

Právo, Oldřich Danda
Ralsko

Nezvyklou podívanou mají v těchto dnech obyvatelé obcí okolo bývalého vojenského cvičiště Ralsko na Českolipsku. Po skoro dvaceti letech se tam vrátili vojáci na velké cvičení výsadkářů.

Výsadkáři v RalskuVideo: Novinky

 
Článek

V úterý odstartovaly z pardubického letiště letouny CASA s 60 chrudimskými výsadkáři na palubě. Nad letištěm Hradiště-Ralsko zpomalily a klesly do výšky 300 metrů a během několika minut z nich postupně vyskákala celá jednotka parašutistů.

Výskok a naložení do letadla je o hodně náročnější, protože máme na sobě připoutáno až 60 kilo.
nadporučík Karel

Nešlo o snadný seskok nejen proto, že výsadkáři skákali ve skupině, ale i proto, že měli s sebou sbaleno na několik dnů. Batohy, které mají při seskoku mezi nohama a až těsně nad zemí se jich zbaví, mohou vážit i čtyřicet kilo. S další výbavou, municí, neprůstřelnou vestou, jídlem a vodou na několik dní mají vojáci na sobě až 60 kilo navíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci při mezinárodním cvičení výsadkářů pod názvem Sky Soldier II Hradčany v oblasti Ralska.

„Samotný seskok a řízení padáku jsou podobné jako bez materiálu. Ale výskok a naložení do letadla je o hodně náročnější, protože máme na sobě připoutáno až 60 kilo, což je dost a limituje to při chůzi,“ řekl Právu nadporučík Karel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvoučlenná hlídka právě zajala nepřátelského vojáka a předvedla ho veliteli.

Cvičení českých a amerických výsadkářů

Po seskoku rychle sbalili padáky a po krátkém boji zpacifikovali ostrahu letiště a zbudovali v blízkém lese základnu. Z té se ve středu vydali za pomoci 150 amerických kolegů dobýt dva mosty v okolí a také devět předválečných bunkrů zvaných řopík.

To není málo, když cvičí 250 českých a 150 amerických výsadkářů.
náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Americké výsadkáře, kteří sídlí na základně v německém Grafenwohru, nad letištěm vysadil obří letoun ­ C-17 Globemaster. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, který přijel do Ralska na inspekci, je to největší letošní cvičení výsadkových jednotek v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Účastník mezinárodního cvičení pod názvem Sky Soldier II Hradčany v oblasti Ralska

„To není málo, když cvičí 250 českých a 150 amerických výsadkářů,“ komentoval generál cvičení. Dodal, že jde již o podstatnou vojenskou sílu, která by mohla plnit větší operace. Podle Beč­váře i výsadkářů je cvičení v mnoha ohledech pro české vojáky náročné, protože skákali v neznámém prostředí (Ralsko armáda opustila již v 90. letech) a také se teprve sžívají s novými padáky i batohy na seskok.

Reklama

Výběr článků

Načítám