Hlavní obsah

Průvod s ostatky sv. Václava prošel Starou Boleslaví, Zeman a Klaus byli u toho

Právo, rap
Brandýs n.L.-St. Boleslav
Aktualizováno

V centru Staré Boleslavi se ve středu dopoledne, v den svátku svatého Václava, konala tradiční Národní svatováclavská pouť a mše. Už v úterý večer sem z Prahy dorazily ostatky českého patrona z Pražského hradu. Relikvie byla ve slavnostním průvodu přenesena do baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi, kde byla uložena v románské kryptě svatého Kosmy a Damiána. Pouti se účastnili i prezidenti Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus.

Průvod s ostatky sv. Václava prošel Starou BoleslavíVideo: Novinky

 
Článek

Ve středu v 10 hodin byla lebka s korunou před zraky tisíců poutníků přenesena na Mariánské náměstí, kde se konala mše, kterou sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Slavnosti se zúčastnil prezident Miloš Zeman, vicepremiér Pavel Bělobrádek, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek či bývalý prezident Václav Klaus. Arcibiskup připomněl také 72. narozeniny stávajícího prezidenta i jmeniny prezidentů Klause a Havla, jemuž patřil největší potlesk.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Národní svatováclavská pouť se konala 28. září v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. Přítomen byl prezident Miloš Zeman (vpravo) i jeho předchůdce Václav Klaus (uprostřed) s manželkou Livií (vlevo).

Letošní pouť si připomíná i 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. přítomností Korunovačního meče při poutní mši.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Před polednem po skončení bohoslužby byla v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava vystavena lebka sv. Václava, kterou budou střežit duchovní a členové Hradní stráže, aby si ji mohla veřejnost prohlédnout.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Václav Klaus se zdraví se spoluobčany

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) i jeho předchůdce Václav Klaus (uprostřed) s manželkou Livií (vlevo) se zúčastnili Národní svatováclavské pouti.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí. Právě tady byl 28. září roku 935 svým mladším bratrem zavražděn český kníže sv. Václav.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Během jeho svátku se tu scházejí tisíce věřících. Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. V roce 2009 na ni přijel i bývalý papež Benedikt XVI.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman při setkání s kardinálem Dominikem Dukou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám