Hlavní obsah

Vládní airbusy bude servisovat Glomex

O servis dvou vládních airbusů se postará společnost Glomex MS, která je spojena s německou skupinou Lufthansa Technik. Smlouva za 387 miliónů korun bez DPH má zajistit servisování strojů do roku 2021. V úterý to uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Článek

Smlouva je podle ministerstva rámcová, konečná hodnota zakázky bude záležet na skutečných požadavcích armády na opravy. Částka ale podle mluvčího obrany nemá překročit předpokládanou hodnotu.

„Jde o zabezpečení vyšších stupňů údržby, výměny těžkých agregátů, dodávky náhradních dílů a další práce,” uvedl mediální zástupce Glomexu Andrej Čírtek. Firma podle něj zajistí i urgentní opravy v kritických situacích, kdy letadlo není v důsledku závady schopné letu a je třeba provést rychlou opravu v řádu hodin.

Generálním subdodavatelem Glomexu bude Lufthansa Technik, která je dceřinou firmou aerolinek Lufthansa. „Lufthansa má celosvětovou síť servisních středisek a zajišťuje široké spektrum servisních služeb. V případě potřeby dokáže vyslat servisní tým kamkoliv na světě,” doplnil.

„Tento kontrakt otevírá cestu k dalším společným projektům nejen v České republice,” uvedl viceprezident divize Lufthansa Technik pro prodej VIP zákazníkům Wieland Timm.

Zakázka se protahovala

Firma Glomex Military Supplies sídlící v Praze se zaměřuje na dodávky speciálního vybavení, jeho servisu a výcvikových služeb pro vzdušné síly a speciální jednotky armády i policie. Na trhu působí od roku 1998. V minulosti pro českou armádu dodala například výškové vybavení pro piloty letounů CASA. Lufthansa Technik poskytuje servis pro více než 2100 letounů z celkových zhruba 6000 strojů řady A320/A319, a je tak podle Glomexu největším světovým poskytovatelem servisu pro tato letadla.

Ministerstvo obrany vypsalo tendr na servis letounů Airbus A319 již v roce 2014, ale o rok později jej zrušilo kvůli nejasnostem v nabídkách firem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale později rozhodl, že ministerstvo musí v tendru pokračovat, protože obrana zrušení zakázky dostatečně nezdůvodnila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám