Hlavní obsah

Cestu do Dejvic Blankou budou dispečeři zavírat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O případném uzavření výjezdu z tunelového komplexu Blanka na Prašný most budou rozhodovat dopravní dispečeři na základě aktuální situace. Podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) je možné výjezd uzavřít v okamžicích dopravní špičky. Řidiči budou muset sledovat informační tabule a proměnné dopravní značky.

Foto: ale, Novinky

Dopravní opatření kolem Vítězného náměstí jsou nedostačující, stěžuje si vedení šesté městské části.

Článek

„Trvalé uzavírání v žádném případě,” uvedl v pondělí Dolínek ve vysílání České televize. O dočasném uzavření výjezdu budou rozhodovat dispečeři řídící provoz v Blance podle situace v komplexu a na přiléhajících komunikacích.

„Technická správa komunikací ve spolupráci s dopravní policií vyhodnotila, že lze tyto uzávěry konat, ale ne plošně a kdykoliv, ale na základě rozhodnutí dispečera,” dodal. „Lze to použít v okamžicích největší špičky,” dodal na vysvětlenou.

Jak Dolínek zdůraznil, problémem je především přehlcenost křižovatky na komunikacích, které najíždějí na Prašný most. „Výjezdy z tunelového komplexu nejsou vyšší, ale vjezdy z ostatních směrů narostly v desítkách procent,” uvedl Dolínek. Podle něj se může jednat až o třetinový nárůst, jedním z jeho důvodů je momentálně rekonstrukce Korunovační ulice.

Foto: Mapy.cz

Možné dočasné uzavírání výjezdu je podle mluvčího Prahy 6 Martina Churavého „nemalý pokrok”. „Vítáme konstruktivní řešení,” dodal mluvčí, který ocenil, že se magistrát snaží situaci řešit.

Neotáčet se, necouvat, nezmatkovat

O uzavírce výjezdu se řidiči dozvědí z informačních panelů v tunelovém komplexu i z proměnného značení, které bude výjezd zapovídat. Dojde rovněž ke snížení rychlosti na 50 kilometrů v hodině.

Magistrát v neděli dopoledne uzavření výjezdu od Malovanky na Prašný most čtyři hodiny testoval. Nezvyklá situace řadu řidičů i přes malý provoz zaskočila a 48 aut do výjezdu navzdory zákazu vjelo. Osm řidičů se pak dokonce pokoušelo nacouvat zpět do tunelu, což je extrémně nebezpečný manévr.

„Výjezd nemůžeme fyzicky zablokovat,” zdůraznil Dolínek s poukazem na bezpečnost provozu.

Řidičům doporučil respektovat značení, pokud by nicméně najeli do uzavřeného výjezdu, měli by pokračovat po výjezdové rampě a pokusit se bezpečně odbočit doprava směrem na Hradčanskou.

„To je jediné řešení, jak nekřížit křižovatku a využít to nejbližší pravé odbočení,” dodal. Na semaforu přitom bude v okamžiku uzavření rampy svítit trvale červená. Řidiči by podle něj hlavně neměli zmatkovat ani vymýšlet, jak se vrátit zpět do tunelu.

„Řidiči samozřejmě pokutováni nebudou, ale zároveň se to nesmí zneužívat,” dodal náměstek s tím, že by se pochopitelně jednalo o přestupek.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 6 chce uzavřít výjezd z Blanky

Praha 6 chce, aby magistrát nechal alespoň dočasně uzavřít výjezd z tunelového komplexu Blanka na Prašném mostě. Důvodem je neutěšená dopravní situace v okolí...

Výběr článků

Načítám