Hlavní obsah

Návrhy stanic metra D se lidem nelíbí, Praha vyhlásí novou výtvarnou soutěž

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení hlavního města reaguje na nevoli, která se u veřejnosti zvedla v souvislosti s podobou stanic nové linky metra D. Na přelomu října a listopadu letošního roku tak chce vyhlásit architektonickou a výtvarnou soutěž.

Podoba stanic metra D není definitivníVideo: ale, Novinky

 
Článek

„V tuto chvíli máme dva úseky. První úsek má osm stanic, Pankrác až Depo Písnice a druhý má dvě stanice, Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Na tyhle dvě stanice chceme vyhlásit architektonickou soutěž v rámci stávajícího územního rozhodnutí. Na Pankrác až Depo Písnice chceme vyhlásit výtvarnou soutěž, která by měla mít dva směry. V prvním se bude jednat o použití materiálu a ve druhém o nasvícení stanic,“ popsal Novinkám náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Magistrát tak reaguje na výtky ke stávající podobě stanic metra D ze strany veřejnosti. Vzhled se nelíbil ani studentům ČVUT, kteří se rozhodli vypracovat návrhy vlastní. Oslovili Metroporojekt, jehož inženýři se studenty návrhy konzultovali.

Foto: https://www.facebook.com/metroDstudenti/

Návrh stanice metra D - Náměstí Míru od studentů ČVUT

Foto: https://www.facebook.com/metroDstudenti/

Návrh stanice metra D - Nádraží Krč od studentů ČVUT

„Návrhy jsme dělali co nejodvážnější, protože podle našeho názoru lze metro dělat odvážně bez toho, aby bylo zbytečně drahé. Co se týká samotné architektury, snažili jsme se přiblížit přístupu navrhování stanic před rokem 1989. Tedy vtisknout do stanice něco navíc, jakýsi vnitřní výtvarný výraz, který spoluvytváří kvalitní veřejný prostor. Neměli jsme ambice navrhovat místo, kam by lidé chodili trávit volný čas - ostatně proto stanice metra neslouží. Naopak jsme se snažili být co nejvíce upřímní, užít materiál, kterého je v metru nejvíce - beton,” uvedl Jan Bittner, student ČVUT podílející se na návrzích podoby stanic metra D.

„Snažili jsme se držet přísně geometrických forem, které po doplnění o specifický prvek vytvoří jedinečnou kombinaci v každé stanici. Zároveň však všechny stanice působí podobným výrazem, tedy bezpochyby lze poznat, že se jedná o stanice na stejné lince,“ dodal Bittner.

Foto: https://www.facebook.com/metroDstudenti/

Návrh stanice metra D - Olbrachtova od studentů ČVUT

První vizualizace od Metroprojektu se objevily v roce 2014, vyvolaly ale především negativní odezvu. V poslední době Metroprojekt  ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy některé návrhy přepracoval.

„Například u Nemocnice Krč je vidět posun správným směrem. Tolik kritizovaná barevnost nebo svítivě modré podlahy zmizely. Stále tam ale některé do očí bijící věci jsou jako například skleněné přepážky, u kterých není tak úplně jasné, jestli tam musí nebo nemusí být,“ popsal architekt Petr Kučera.

Foto: Metroprojekt

Návrh od Metroprojektu - Nemocnice Krč z r. 2014

Foto: Metroprojekt

Návrh od Metroprojektu - Nemocnice Krč z r. 2016

Problém: vše v jednom

Podle architekta Kučery je problém jasný. V roce 2009 totiž Praha vyhlásila soutěž k dodávce projektové dokumentace metra i s jeho architektonickým řešením.

„Veřejné stavby, které jsou hrazené z veřejných zdrojů, by měly být výsledkem veřejných architektonických soutěží. Když se tedy vrátím k roku 2009, dopravní podnik formou obchodní soutěže hledal dodavatele projektové dokumentace metra, ale architektonické řešení mělo vzejít z architektonické soutěže, které by zpracovatel projektové dokumentace zapracoval. Tím by se jasně oddělila technologická část od architektonické nebo urbanistické,“ dodal Kučera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám