Hlavní obsah

Brabec chce do boje se suchem investovat další tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce na boj proti suchu do konce roku dát další tři miliardy korun. Možnosti jejich čerpání vyhlásí prostřednictvím výzev. Brabec to v neděli řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

"Problém je udržet v Česku vodu, kdy my, jak víme, jsme střecha Evropy, všechna voda odtud odtéká, žádná nepřitéká. Máme pouze srážkovou vodu. Hlavním úkolem je tady udržet vodu," řekl Brabec v OVM.

Od roku 2014 se na sucho podle ministra z evropských fondů již tři miliardy korun vydaly. Brabec také chce do konce roku předložit vládě Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, který bude obsahovat 400 úkolů, jež by měly pomoci zmírnit dopady klimatických změn v ČR.

Chystaný akční plán vychází z takzvané Adaptační strategie, kterou vláda loni v říjnu schválila, má zmírnit dopady změny klimatu. Akční plán obsahuje podle Brabce několik stovek úkolů včetně časového harmonogramu.

"Zamrazí mě, když se dozvím, že státní správa má před sebou 400 úkolů, co dělat se suchem. To je naprosto šílená záležitost. Kolegové ale 400 úkolů rozdali mezi experty, aby vybrali jeden. A ti vybrali péči o půdu. To je to, nač se máme soustředit," řekl v televizní diskusi geolog a klimatolog Václav Cílek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám