Hlavní obsah

Drobné stavby bez povolení jen na ohlášení. Vláda odsouhlasila novelu zákona

Výrazné snížení byrokratické zátěže by se měli dočkat drobní stavebníci, slibuje vláda. Odsouhlasila totiž novelu stavebního zákona. Na stavbu bazénu nebo skleníku už nebude potřeba stavební povolení, ale pouze ohlášení. Novela například umožní svépomocnou výstavbu u všech typů rodinných domků bez určení zastavěné plochy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová přichází na pondělní jednání vlády

Článek

Novela má zjednodušit povolovací řízení tím, že bude možné sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). To má podle ministerstva výrazně urychlit povolování staveb.

Oproti původnímu návrhu se do ní vrátily Pražské stavební předpisy. Změny provedení ve stavebním zákoně se mají promítnout do dalších 44 souvisejících právních předpisů. Novela by měla nabýt účinnosti od poloviny příštího roku.

"Byly tam nějaké úpravy, hlasovali jsme zhruba o sedmi rozporech mezi ministerstvem životního prostředí a dalšími resorty. V našem návrhu bylo, aby veškerá vodní díla byla součástí koordinovaného řízení. Vláda schválila, že budou součástí pouze u některého typu staveb. Nicméně rozhodnout bude muset Poslanecká sněmovna," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Všechny dokumenty územního plánování budou povinně zveřejňovány na internetu, což umožní veřejnosti lepší kontrolu nad celým procesem.

Novela by měla být podle představ ministerstva pro místní rozvoj účinná od poloviny roku 2017. "Doufám, že se vláda již bude za tento zákon stavět jako celek. A že se zasadíme o to, aby prošel ještě v době mandátu této vlády. Je to její priorita, tak doufám, že to všichni zvládnou," dodala Šlechtová.

Související téma:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Reklama

Výběr článků

Načítám