Hlavní obsah

Radní odvolali šéfa Institutu plánování a rozvoje

• Aktualizováno

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy přišel o svého šéfa. V úterý dosavadního ředitele Petra Hlaváčka odvolala rada hlavní města. Důvodem odvolání je podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) dvouleté zpoždění přípravy Metropolitního plánu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Petr Hlaváček

Článek

Hlaváček podle Kolínské odmítal odvolat vedoucího prací na Metropolitním plánu Romana Kouckého.

Hlaváček považuje zdůvodnění svého odvolání za zarážející. „Jmenování a odvolání ředitele je plně v gesci rady. Nerozumím ovšem důvodům. Údajně jsou za tím problémy s přípravou Metropolitního plánu. Takové zdůvodnění je zarážející, protože k tomu kroku dochází záhy poté, co nezávislá expertní skupina, kterou si samo město objednalo, přišla se závěrem, že plán je v souladu se zákonem a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování," řekl ČTK Hlaváček.

Dočasným vedením IPR pověřili jeho zástupce Ondřeje Boháče, řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

O Hlaváčkově odvolání se mluvilo již několik měsíců a nespokojenost s fungováním institutu vyjádřila například primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Letos nechala udělat v IPR audit, který podle ní zjistil několik pochybení.

„Čekala jsem nápravu. K té bohužel nedošlo. Je potřebné tuto společnost řídit jiným způsobem," řekla.

Zastání od TOP 09

Pražská opozice s odvoláním P. Hlaváčka z postu šéfa IPR nesouhlasí. Šéf klubu TOP 09 Václav Novotný řekl, že jde o sabotáž a ukázku, jak Praha pod současným vedením stagnuje.

Je to záležitost šikanózní
Předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

„Je to vyvrcholení toho, že vedení města sabotuje jakékoliv plánování a rozvoj Prahy. Je to záležitost šikanózní. IPR byl prověřován s cílem cokoliv najít a zpochybnit, a ačkoliv nic nenašli, Petra Hlaváčka odvolali," řekl ČTK Novotný.

Na Hlaváčkovu stranu se postavila většina zaměstnanců IPR a vznikla petice proti jeho odvolání. Podporu mu vyjádřil rovněž Akademický senát Fakulty architektury ČVUT.

Kdy bude vybrán nový ředitel, není jasné.

IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. IPR se profiluje jako odborné pracoviště se zaměřením na výzkumnou činnost v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje, tvorby a správy města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám