Hlavní obsah

Antibabiše neodvrátí Senát ani Zemanovo veto

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zda bude zpřísňující novelu zákona o střetu zájmů prezident Miloš Zeman vetovat, se podle svých slov rozhodne až po projednání novely v Senátu. Nicméně ani říjnové volby do horní komory nemohou zbrzdit schválení zákona přezdívaného Antibabiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

Podle novely, kterou Sněmovna schválila ve středu, nebudou moci členové vlády vlastnit média a firmy, ve kterých bude mít člen kabinetu čtvrtinový nebo větší podíl, nedosáhnou na nenárokové dotace ani investiční pobídky a nebudou se moci účastnit veřejných zakázek. Omezení platit od příštího funkčního období a dotklo by se výrazně podnikání současného vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

I kdyby se Senát proti novele postavil a odmítl ji, sněmovní většina 135 poslanců jakékoli veto hravě přehlasuje, včetně toho prezidentského. Prezident Miloš Zeman, jenž je s Babišem zadobře, sice neřekl, zda uvažuje o vetování zákona, na novelu ale reagoval negativně. Podle něj by se úspěšným podnikatelům nemělo bránit ve vstupu do politiky. [celá zpráva]

Senát má o zákonu vždy jednat do 30 dní, jakmile dorazí ze Sněmovny. V tomto případě se to má stát příští týden. Předpokládá se, že by o zákonu senátoři měli hlasovat 19. října. Jelikož současným senátorům vyprší mandáty až 23. října, bude o zákonu rozhodovat Senát ve svém starém složení.

Babišovci v Senátu moc nezmůžou

Z 81členného Senátu má klub ČSSD 33 členů, ODS 14 lidí, lidovci a nezávislí 11 senátorů, Starostové a nezávislí šest členů. Je sice pravda, že senátoři se někdy neřídí partajní politikou, v tomto případě ale není důvod předpokládat, že by se našla většina proti Antibabišovi.

Pětičlenný klub ANO a Severočechů toho moc nezmůže. Tou dobou sice babišovci možná budou mít další zákonodárce, jelikož druhé kolo senátních voleb proběhne 14. a 15. října a mandát senátoři získají okamžikem zvolení, ale nejdřív musejí složit slib, což bude až na listopadové schůzi. Do té doby hlasovat nemohou, i když jsou už senátory.

Existuje také nepravděpodobná varianta, že by se senátoři k hlasování dostali až po 23. říjnu, kdy dosluhujícím senátorům vyprší mandáty. Ani to ale není problém, protože horní komora bude usnášeníschopná. „Senát může rozhodovat, i když v něm zasedá jen třetina členů,“ vysvětlil Právu odborník na ústavní právo Jan Kysela.

Reklama

Související články

Poslanci schválili zákon o střetu zájmů

Sněmovna ve středu kývla na omezení střetu zájmů členů vlády. Dolní komorou prošlo několik pozměňovacích návrhů, které zřejmě omezí byznys ministra financí...

Výběr článků

Načítám