Hlavní obsah

Rada ČT porušila zákon

Novinky, Jana Perglerová
PRAHA

Rada České televize (ČT) porušila podle pátečního usnesení sněmovní mediální komise zákon o ČT tím, že do tří měsíců po odvolání generálního ředitele Jiřího Balvína nejmenovala jeho nástupce do funkce.

Článek

V dalším usnesení mediální komise žádá Radu ČT, aby v "nejbližším možném termínu dokončila výběrové řízení a jmenovala nového šéfa veřejnoprávní televize tak, jak to ukládá zákon."

Podle Marvanové zákon porušen nebyl

Na pátečním jednání mediální komise nebyl nikdo z členů Rady ČT ani z vedení televize přítomen. Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) se na rozdíl od některých svých kolegů domnívá, že zákon nebyl porušen.

Rada by ho podle Marvanové porušila tehdy, kdyby ředitele do zákonem daných tří měsíců vůbec nevolila. "Rada se ale ředitele pokusila zvolit. Každá rada se může dostat do pasti, když čtyři lidi nehlasují pro to, co chtějí ostatní," uvedla v diskusi Marvanová.

Rozhodne se ve středu

Poslanci přesto radu odvolat nehodlají. "Naše usnesení ale de fakto může k odvolání rady přispět," prohodil předseda mediální komise Jaromír Talíř (KDU-ČSL).

Podle vyjádření předsedy Rady ČT Jana Mrzeny by o situaci, jak pokračovat ve volbě šéfa ČT, mělo rozhodnout středeční jednání 19. března nebo pak jednání ve středu 26. března.

"Ve hře zůstávají dvě varianty. Za prvé dokončit přerušené výběrové řízení tím, že radní zvolí ředitele ze stávajících dvou finalistů, tedy Jiřího France a Jany Kasalové. Předpokladem je shoda minimálně deseti ze současných třinácti členů rady. Druhá varianta předpokládá, že se výběrové řízení zruší," řekl v pátek Mrzena Právu.

Pokuta za České hlasování

Mediální komise diskutovala nad udělením půlmiliónové pokuty za pořad České hlasování, který odvysílala ČT na státní svátek loňského 28. října.

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka v diskusi uvedl, že veřejnoprávní televize si o pokutu vlastně řekla. "Poté, co jsme ČT vyzvali k podání stanoviska, sama televize pořad označila jako dokumentární komedii, nikoli jako satiru. Konstatovala také, že šlo o její profesionální selhání, protože pořad zařadila do vysílání mezi dvěma koly senátních voleb," vysvětlil Muchka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám