Hlavní obsah

Šéf GIBS: Na jednání komise padly zásadní informace, prověříme některé policisty

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Dozvěděl jsem se zásadní věci, řekl po čtvrtečním jednání sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín. Uvedl, že inspekce začne vyšetřovat některé policisty, bývalé policisty a zřejmě i státní zástupce. Komise chce ke GIBS a Nejvyššímu státnímu zastupitelství podat podnět kvůli únikům nepravdivých informací do médií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín

Článek

„Informace, které byly důležité, jsem komisi přednesl. Předpokládám, že budou užitečné k dalšímu vyšetřování,“ řekl po výslechu Murín.

Podotkl, že také on se dozvěděl nové věci, které jsou pro GIBS zásadní a inspekce na jejich základě zahájí nová vyšetřování „Bude se to dotýkat prověřování příslušníků bezpečnostních sborů, bývalých příslušníků a s nejvyšší pravděpodobností i některých státních zástupců,“ sdělil Murín.

Místopředseda komise Martin Lank doplnil, že se komise obrátí na Nejvyšší státní zastupitelství a GIBS. „Zazněly poměrně zásadní a nové informace. Dáme oficiální podnět na Nejvyšší státní zastupitelství a na GIBS,“ oznámil s tím, že konkrétnější být nemůže.

Odpoledne by k tomu měla komise vydat dílčí usnesení, které se bude týkat informací z mediálního prostoru. "Ukazuje se, že zřejmě nebyly úplně pravdivé a správné," řekl Lank.

Komise vyslechne exšéfa BIS

Ráno ještě před jednáním Lank novinářům řekl, že předpokládá, že Murín má k sporné reorganizaci policie co říci. „Chceme si udělat jasno v tom, jak do vyšetřování různých případů byla zapojená GIBS,“ uvedl.

„Čekáme, že se dozvíme něco ze zákulisí GIBS – to, co bylo před nástupem pana Murína a co se odehrálo po nástupu pana Murína do funkce,“ doplnil jeden ze členů komise Bohuslav Chalupa (ANO).

Odpoledne si poslanci vyslechli ještě exšéfa BIS Jiřího Langa, ten však uvnitř jednací místnosti strávil asi deset minut a před novináře nepředstoupil.

Související téma:

„U pana Langa předpokládáme, že jestli bylo při reorganizaci policie něco, co nebylo úplně košer, tak pan ředitel Lang by o tom měl mít povědomí. Uvidíme, jestli nám k tomu něco řekne, i když já jsem trochu skeptický,“ řekl ještě před jeho výslechem Lank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám