Hlavní obsah

Hejtman Petera si řekl o procenta bokem, tvrdí firma a podala trestní oznámení

– Středočeský kraj
Právo, Radek Plavecký

Kvůli podezření na korupci a zneužití pravomocí podali zástupci společnosti Mladá RP trestní oznámení na středočeského hejtmana Miloše Peteru (ČSSD), jeho náměstka Karla Horčičku (ČSSD) a zástupce ředitele krajského úřadu Aleše Růžičku. Ti nařčení odmítají, chystají se podat trestní oznámení pro pomluvu.

Foto: Anna Pindejová, ČTK

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD)

Článek

Spor souvisí s problematickým územím po sovětské armádě u Milovic na Nymbursku. Společnost Mladá RP uzavřela v roce 2010 nájemní smlouvu a pronajala si od kraje rozsáhlé území na 40 let za částku 25 miliónů korun.

Firma měla na vlastní náklady zdemolovat 356 budov a objektů, které tam zbyly po sovětské armádě. Pak mohla dál pozemky pronajímat jiným zájemcům a vydělat na tom.

Kraj ale v roce 2015 avizoval, že ukončí s firmou spolupráci, protože nepostupuje v souladu se smlouvou. Tvrdí, že Mladá RP měla na demolice 5 let od podepsání smlouvy. Firma se ale hájí, že lhůta byla 5 let od získání povolení na demolice. To dostala v roce 2014.

Zatímco podle kraje měla být Mladá RP s bouráním hotová v roce 2015, podle firmy na to zbývají ještě tři roky, tedy až do roku 2019. Na tomto sporu se točí výpověď z nájemní smlouvy. V ní je ale odstavec, který mluví spíš ve prospěch kraje - důvodem k odstoupení od smlouvy může být nedokončení demolic do pěti let od uzavření smlouvy.

Při jednání si pan hejtman řekl o 10 procent z našich předpokládaných příjmů
Oldřich Fiala, Mladá RP

Firma ale za výpovědí smlouvy vidí jiný důvod a neplnění chybně stanoveného termínu chápe jako účelové tvrzení a zástěrku pro to, aby se kraj firmy zbavil.

Pravým důvodem je podle spolumajitele Oldřicha Fialy to, že odmítl vyplácet peníze bokem. „Při jednání s hejtmanem si pan hejtman řekl o 10 procent z našich předpokládaných příjmů. Měly to být peníze bez faktury, možná pro něj, možná pro jeho stranu,“ tvrdí Fiala.

Podle svých slov jednal s hejtmanem o dělení předpokládaných výnosů loni v létě.

Kraj chtěl původně na základě dodatku ke smlouvě 80 procent z předpokládaných příjmů z prodeje pozemků, pokud by sám kraj sehnal investora. S tím Fiala ani jeho společník nesouhlasili. Sjednali si proto schůzku s hejtmanem a Růžičkou.

Jednali jsme o dodatku. Firma na něj nepřistoupila. Žádné další jednání nebylo, je to lež
Miloš Petera (ČSSD), středočeský hejtman

„Byl jsem tam sám s panem hejtmanem, zaznělo, že nám zůstane 50 procent, kraji půjde oficiálně 40 procent s fakturami. Deset procent měly být peníze bez fakturace. Bylo to bez určení, pro koho to je,“ řekl na tiskové konferenci Fiala.

„Nevyhodnotil to dost přesně”

Proč podali trestní oznámení až nyní, když se inkriminovaná schůzka konala před rokem, odůvodnil jednatel Mladá RP Lukáš Zach tím, že se postupně celá situace vyvíjela. „Pan Fiala to tehdy nevyhodnotil dost přesně,“ uvedl Zach.

Hejtman a další dva zástupci kraje vše odmítli. „Jednali jsme o dodatku, pokud by kraj sehnal investora. Firma na něj nepřistoupila, tím to skončilo. Žádné další jednání nebylo, je to lež. Žádné další návrhy nepadly,“ uvedl hejtman.

Firma už požádala soud o předběžné opatření, aby kraj nemohl nakládat s územím, protože považuje nájemní smlouvu za platnou, ačkoli ji kraj vypověděl. Soud firmě vyhověl. Kraj se odvolal, ale rozhodnutí odvolacího soudu ještě není známé.

Spor o mnohamiliónové náklady

V celé kauze půjde také o velké peníze. Firma chystá žalobu o úhradu nákladů za již odvedené demoliční práce. Podle posudku, který si kraj nechal vypracovat, se jedná o částku 198 miliónů korun.

To vedení kraje dosud odmítalo a podle vyjádření hejtmana by měl kraj pouze vrátit již zaplacené nájemné, tedy necelých 20 miliónů.

Kraj ale naopak ještě zvažuje, že firmu zažaluje pro podvod. „Chtějí po nás vyplacení téměř dvou set miliónů, ale nejsou to jejich skutečné výdaje,“ uvedl Růžička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám