Hlavní obsah

Národní fronta Le Penové chtěla akci v české Sněmovně, Hamáček to zatrhl

Novinky, zpe
Praha

Zahájit část zahraniční kampaně chtěla v české Poslanecké sněmovně francouzská krajně pravicová Národní fronta vedená Marine Le Penovou. Akci měl zaštítit poslanec Tomio Okamura. Šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ale mítink zakázal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura (vpravo) s předsedkyní francouzské Národní fronty Marine Le Penovou dlouhodobě spolupracuje. Snímek z května 2015

Článek

Národní fronta chtěla odstartovat v prostorách české Sněmovny 23. září zahraniční část volební kampaně, zaměřenou na Francouze žijící v cizině, uvedl Respekt.cz. Akce se měla uskutečnit v reprezentačních prostorách nazvaných Státní akta.

Cílem mítinku, který zaštítil Okamura, bylo podle Respektu oslovit francouzské občany žijící v Česku a získat jejich podporu.

Nevidím důvod, aby česká Poslanecká sněmovna ze svého rozpočtu přispívala na volební kampaň zahraniční politické strany
Jan Hamáček (ČSSD), předseda Sněmovny

Předseda Sněmovny Hamáček to ale zakázal. Problém byl podle něj v tom, že akce byla nahlášená jako setkání s občany a ne jako předvolební mítink.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

„Nevidím důvod, aby česká Poslanecká sněmovna ze svého rozpočtu přispívala na volební kampaň zahraniční politické strany. Pokud si Front National (Národní fronta) přeje uspořádat politický mítink, může si za tím účelem komerčně pronajmout v Praze příslušné prostory,“ vysvětlil Novinkám Hamáček.

Neurčitá žádost

Setkání musí ještě formálně zakázat kancléř dolní komory Petr Kynštetr. Předpokládá, že bude mít stejný názor jako Hamáček.

„Musím ale nejdříve mluvit s panem Okamurou a zeptat se ho na podrobnosti. Ta žádost byla naprosto neurčitá, nevyplývalo z ní, že by tady byly akce jiných zahraničních stran. Pokud by to měla být akce, která tady nemá co dělat, nebude povolena,“ sdělil Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám