Hlavní obsah

První tři dny budou dál bez nemocenské, rozhodli poslanci

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zaměstnanci nadále nebudou mít nárok na náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci. Sněmovnou ve středu těsně neprošel návrh komunistů na zrušení takzvané karenční doby, tedy období, kdy zaměstnanec nedostává peníze ani od firmy, ani ze státního systému nemocenského pojištění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Návrh zamítlo 83 poslanců ze 163 přítomných z řad hnutí ANO, lidovců a pravicových ODS a TOP 09. Proti zamítnutí byli komunisté a podpořila je i velká část sociálních demokratů a poslanců Úsvitu. Hlasování bylo velmi těsné, prohlédnout si ho můžete zde.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura návrhu vytýkal, že zrušením karenční doby by se zvýšily náklady pro všechny zaměstnavatele. „Nic jiného to není. Opatření, které je teď, je správné. Jakoby zázrakem klesla nemocnost našich zaměstnanců,“ řekl.

Pro ty, kteří budou nemocní, vláda projednává možnost sick days
Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda Sněmovny

Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) připomněla, že dvě třetiny malých a středních podniků návrh odmítají. „Bylo by to pro ně zatížení, obávají se zneužívání institutu,“ řekla.

Firmy však podle ní nestojí o to, aby se jim po chodbách procházeli nemocní zaměstnanci. „Ve velké míře podávají pomocnou ruku, že jako benefit dávají tzv. sick days,“ zdůraznila.

V podobném duchu vystoupil i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Bylo by dobré zachování dosavadního stavu. Pro ty, kteří budou nemocní, vláda projednává možnost sick days,“ upozornil.

Filip: Považuji to za zradu programu ČSSD

Předseda komunistů Vojtěch Filip vyčetl ČSSD, že návrh neprošel kvůli jejím poslancům. „Je to věcí sociální demokracie, když se její tři poslanci zdrželi hlasování. Považuji to za zradu programu,“ komentoval situaci Filip.

O sick days, tedy jednotlivých dnech volna, které by si zaměstnanci mohli čerpat na dobu své nemoci a měli je plně hrazeny, bude jednat tripartita.

Filip uvedl, že sick days ale jako náhradu nevidí. „Dávat to do zákona považuji za složitější věc a ústavně za poměrně nekorektní,“ sdělil Novinkám. Komunisté proto zváží, zda návrh nepředloží znovu.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se v prvních třech dnech nemoci nevyplácela nemocenská?
Ano
14,7 %
Ne
85,3 %
Celkem hlasovalo 4050 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám