Hlavní obsah

ODS a TOP 09 se kvůli prolomení domovní svobody obrátí na Ústavní soud

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Pravicové opozici se nelíbí, že Sněmovna díky hlasům koaličních poslanců umožní úředníkům, aby mohli přijít k lidem domů a kontrolovat, čím topí. Podle ODS a TOP 09 se jedná o prolomení domovní svobody, strany se proto obrátí na Ústavní soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéfové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek

Článek

Ihned poté, co novela o ochraně ovzduší dolní komorou prošla, to oznámil předseda modrých Petr Fiala a šéf topky Miroslav Kalousek.

„(Norma) umožňuje úředníkům, aby bez rozhodnutí soudů vstupovali do domů. S partnery z TOP 09 jsme se dohodli, že to nemůžeme nechat jen tak – podáme stížnost k Ústavnímu soudu,“ sdělil šéf ODS Fiala.

Dodal, že je odpůrcem toho, aby strany řešily prohru politických střetů před soudem. Nyní se však podle něj jedná o vážný případ, kdy jsou porušována práva občanů.

„Kdyby to byl snad jeden jediný případ. Ale jsme v situaci, kdy vláda každou chvíli ukrajuje kousek svobody občana vždy pod nějakým bohulibým účelem,“ přidal se k němu Kalousek. Je přesvědčen, že s ústavní stížností uspějí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) reagoval se slovy, že jeho resort při přípravě zákona dlouho diskutoval s celou řadou expertů. „Prošlo to legislativní radou vlády. Bylo nám řečeno, že je to ústavně vyvážené,“ komentoval Brabec. Ústavní stížnost je podle něj legitimní.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby úředník měl právo vstoupit do obydlí, aby zkontroloval kotel?
Ano
15,9 %
Ne
84,1 %
Celkem hlasovalo 18260 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám