Hlavní obsah

Čímpak topíte? Úředník vám vleze až do domu. Poslanci prolomili nedotknutelnost obydlí

Novinky, Barbora Zpěváčková, Adam Velart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úředníci by měli mít pravomoc přijít k lidem domů a zkontrolovat, zda nespalují odpady. Novelu zákona o ochraně ovzduší ve středu v závěrečném čtení podpořila Sněmovna. Zásadně proti byla pravicová opozice, která opakovaně upozorňuje na prolamování domovní svobody a nedotknutelnosti obydlí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ve Sněmovně

Článek

Pro novelu zvedlo ruku 115 poslanců ze 178 přítomných. Proti bylo 48 zákonodárců z řad opozičních ODS, TOP 09, Úsvitu, ale také někteří koaliční lidovci. Hlasování si můžete prohlédnout zde.

Pokuta až 50 tisíc

Novela předpokládá, že kontrola, zda majitel obydlí nespaluje odpady a nebezpečné látky, by mohla přijít, pokud se podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci nejprve majitele písemně vyzvou, aby zjednal nápravu. Když tak neučiní, budou k němu moci přijít na kontrolu.

Tímhle tempem začne být domovní svoboda fikcí. Úředníci nám za chvíli budou kontrolovat, zda jíme zdravě.
Jiří Junek (KDU-ČSL), poslanec

Lidem, kteří by úředníky domů nepustili, bude hrozit postih až 50 tisíc korun.

Novelu nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident. Kontroly by tak mohly začít fungovat od Nového roku.

Kritika opozice

Proti normě bojuje pravicová opozice. „Ne Brusel, ne Evropská unie, ale česká Sněmovna. Kdo pro to hlasuje, je bruselštějští než Brusel,“ kritizoval poslanec Michal Kučera (TOP 09).

„Téměř každý den pod nějakou záminkou vláda ukrajuje občanům kus jejich svobody. Tentokrát je to pod záminkou ochrany ovzduší, kdy úředník bude oprávněn vtrhnout k vám do domu a ve vašem příbytku kontrolovat vaše topicí zařízení. Je to absurdní,“ komentoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Existují podle něj určitě jiné způsoby, jak lze kontrolovat, zda někdo znečišťuje či neznečišťuje ovzduší, aniž by úředníci narušovali integritu domovů.

Společenská nebezpečnost někoho, kdo topí něčím, čím nemá, není tak obrovská, aby se musela prolamovat domovní svoboda
Jana Černochová (ODS), poslankyně

Poslankyně Jana Černochová (ODS) varovala, že se jedná o porušení ústavních práv. Upozornila, že vláda prolamuje domovní svobodu stejně jako v případě zákona o zbraních. „Prolamování domovní svobody je pro tuto vládu hobby,“ podotkla Černochová.

Návrh podle ní neřeší nic, co by pomáhalo životnímu prostředí. „Myslím, že bude problém prokazovat, jestli se člověk vůbec dozvěděl o tom, zda má kontrola přijít. Budou to kauzy a vleklé spory, kdy se někdo bude dohadovat, že byl třeba na dovolené, nemohl zásilku převzít a přišla mu do bytu kontrola,“ míní Černochová.

„Společenská nebezpečnost někoho, kdo topí něčím, čím nemá, není tak obrovská, aby se musela prolamovat domovní svoboda,“ konstatovala.

Úředník tam přijde až po dvou výzvách.
Václav Zemek, poslanec

Může podle ní také docházet k situacím, kdy si budou lidé mezi sebou vyřizovat sousedské spory. „Bohužel bylo hodně případů, kdy udávání je takovým národním sportem,“ řekla Novinkám.

Do novely se pustil i koaliční poslanec Jiří Junek (KDU-ČSL). „Tímhle tempem začne být domovní svoboda fikcí, úředníci nám za chvíli budou kontrolovat, zda jíme zdravě,“ míní.

ODS a TOP 09 po schválení novely oznámily, že se obrátí na Ústavní soud. [celá zpráva]

Prevence proti čmoudilům

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) normu hájil se slovy, že slušným lidem nic nehrozí. „Jsem přesvědčen, že slušní lidé nespalují odpady. Tohle je prevence proti těm chronickým čmoudilům,“ prohlásil.

Dodal, že na úřady a ministerstvo životního prostředí se často obracejí starostové s tím, že s lidmi, kteří pálí odpady, nemohou nic dělat.

O prolomení domovní svobody se nejedná ani podle poslance Václava Zemka (ČSSD). „Úředník tam přijde až po dvou výzvách,“ argumentoval.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby úředník měl právo vstoupit do obydlí, aby zkontroloval kotel?
Ano
15,9 %
Ne
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18260 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám