Hlavní obsah

Fischerová: Na prezidentku na 99 procent kandidovat nebudu

Novinky, Adam Velart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedním ze jmen, která se objevila na seznamu Kroměřížské výzvy mezi potenciálními adepty na prezidentskou kandidaturu, je i herečka a někdejší poslankyně Táňa Fischerová. Novinkám v rozhovoru řekla, že se o funkci hlavy státu již znovu ucházet zřejmě nebude. Fischerová kandidovala v roce 2013, skončila na sedmém místě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Táňa Fischerová na archivním snímku

Článek

Překvapilo vás, že jste na seznamu Kroměřížské výzvy jako možná kandidátka na hlavu státu?

Ano, myslela jsem si, že už na mě nikdo v tomhle ohledu nemyslí.

Přemýšlela jste o kandidatuře?

Pokud budu kandidovat, tak až jako poslední v řadě. Nechávám si jedno procento ze sta jako takové záložní, protože člověk nikdy neví, co se v tom světě stane.

Proč se nechcete o funkci ucházet?

V poslední prezidentské volbě jsem se umístila na sedmém místě, což není startovní pozice. Za druhé si myslím, že všechno podstatné, co jsem chtěla říct, jsem již řekla a nechtěla bych se znovu opakovat. Mluvila jsem například o tom, že je třeba dělat kampaň bez peněz, s nějakými ideály a s nějakým programem. Zatím si stojím stále a myslím si, že příští prezidentská volba bude zejména souboj velkých peněz.

Miloš Zeman obecně nemá rád inteligenci
Táňa Fischerová

Co by se muselo změnit, abyste změnila názor?

Lidé by museli začít toužit, aby tam byl někdo, kdo bude mít přesně opačné vlastnosti a politiku než má Miloš Zeman.

Shodnete se s ním vůbec v něčem?

Musela bych pátrat. Jeho silovou politiku, a to že dřív mluví, než o tom přemýšlí, těžko mohu nějak nazývat. Miloš Zeman obecně nemá rád inteligenci. Předně ale rozděluje společnost, protože přesně ví, že ke zvolení potřebuje něco přes milión lidí a to mu stačí. Na těch ostatních mu nezáleží, takže jedná velmi pragmaticky a jde tvrdě za svým cílem. Prezident však má být nad tím vším. Má to být člověk, který přináší do společnosti ideály, má společnost harmonizovat.

Jaké konkrétní ideály máte na mysli?

Například ideály solidarity, spolupráce, humanismu, kultury. To jsou ideály, za kterými se vždycky stálo, pro které se umíralo.

Existuje v současnosti takový kandidát, který by Miloše Zemana porazil?

To nikdo neví. Zdá se, že vzhledem k rozdělení společnosti, takový kandidát v tuto chvíli není. Ale nikdy nevíte. Najednou se to prostě někde nějak změní. Já jsem si v roce 1989 také myslela, že to nikdy nebude jiné, že už to tady bude navždy, a my budeme skanzen. Tehdy se však atmosféra taky změnila, takže se třeba stane něco podobného. To je jediný důvod, proč bych do toho šla, ale to se stává málokdy.

V současnosti se hodně skloňuje jméno textaře Michala Horáčka, který se však ještě nerozhodl, zda kandidovat bude.

Nechci být v tomhle ohledu prorokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám