Hlavní obsah

Zapomenutý řidičák. Tato finta má skončit

Právo, Barbora Janáková

Výmluvy řidičů, kteří zaviní nehodu a policistům na místě tvrdí, že nemůžou odevzdat řidičák, protože ho nemají u sebe, a pak dál vesele sedají za volant, by měly skončit. Změnit to má komplexní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou již několik měsíců připravuje ministerstvo dopravy spolu s policií, a zavedená tzv. fikce zadržení řidičáku má být jedním z opatření.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podobná fikce už dnes funguje při doručování soudních nebo úředních zásilek, které si adresát často nechtěl přebírat. Podle fikce doručení se po deseti dnech takové dopisy považují automaticky za doručené.

Dnes policisté nemají možnost řidičák zabavit kdykoli později než na místě nehody. Viník vážné nehody v opilosti nebo s vážným následkem tak může řídit až do pravomocného verdiktu soudu, který mu pak jako jediný může řidičák sebrat.

Jenže mezi nehodou a rozhodnutím soudu často uběhnou dlouhé měsíce nebo i roky. To se stalo u známé nehody lobbisty Romana Janouška i bývalého pedagoga Policejní akademie Karla Kadlece.

Opakovaně pod vlivem

Bývalý policista Kadlec v Praze už třikrát boural a podle policie opakovaně řídil pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Přesto má řidičák a dál sedá za volant.

Ministerstvo dopravy chce podle svého mluvčího Tomáše Neřolda umožnit, aby policie mohla řidičský průkaz zadržet i v případě, že ho řidič odmítne předložit nebo ho u sebe skutečně nemá.

„Policie by v takové situaci zaslala podklady na příslušný úřad, ten by provedl záznam do registru řidičů a motorista by měl řidičský průkaz zadržený. Takový postup by se mohl využít právě u podobných případů, jako je kauza Karla Kadlece,“ sdělil Právu.

U prvních dvou nehod, které Kadlec v opilosti způsobil, totiž tvrdil, že u sebe řidičský průkaz nemá. Policie mu ho tedy nemohla zadržet. Další jízdou tak nepáchal žádný přestupek.

„Tuto změnu rozhodně uvítáme, protože v ní spatřujeme zlepšení vymahatelnosti práva u těch nejzávažnějších deliktů,“ řekl Právu šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Za přestupek řízení se zadrženým řidičským průkazem jsou poměrně přísné sankce. Kromě zákazu řízení až na rok za to hrozí i pokuta deset tisíc a udělení sedmi bodů v bodovém systému.

Chovanec: Policista asi chyboval 

Kadlec naposledy havaroval před několika dny, kdy opět naboural zaparkovaná auta. Tentokrát odmítl dechovou i krevní zkoušku, ale přesto mu přítomný policista nechal náhradní doklad, který mu Kadlec předložil místo údajně ztraceného řidičáku.

Mluvčí pražské policie jej již dříve hájila tím, že zabavení dokladu je vždy na posouzení konkrétního policisty a není jeho povinností.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policista pravděpodobně pochybil. Jeho postupem se už zabývají kontrolní orgány pražské policie.

Novelu zákona ministerstvo dopravy v blízké době postoupí do připomínkového řízení.

Případu Kadlece se to ale už zřejmě nedotkne. Jeho poslední nehodu policie ve středu uzavřela a nyní musí o podezření ze spáchání přestupku rozhodnout pražský magistrát.

Kadlece zároveň za pár dní čeká odvolací soud, který bude rozhodovat o jeho první nehodě z jara loňského roku. Kadlec při ní naboural dvě auta a následně dechová zkouška ukázala, že měl v krvi 1,5 promile. Při druhé v dubnu letošního roku poničil 29 zaparkovaných aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám