Hlavní obsah

Září bude nezvykle teplé, slibují meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé půlce letních prázdnin si Češi příliš teplých dnů neužili, v září by to ale mělo být přesně naopak. Nadcházející čtyři týdny totiž budou teplotně nadprůměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Měsíc září by u nás měl být teplotně nadprůměrný. Toto by mělo platit i pro všechny čtyři předpovědní týdny – od 5. září do 2. října,“ uvedli meteorologové.

Průměrné denní teploty by se v nadcházejících čtyřech týdnech podle výhledu měly pohybovat v rozmezí od 15 do 18 °C. Nejvyšší teploty by se během září mohly šplhat až k 29 °C.

Například v příštím týdnu je velmi pravděpodobné, že se rtuť v teploměrech přehoupne přes dvacítku.

Meteorologové nicméně nevylučují, že bude vše jinak. „Do cirkulace vzduchu nad Evropou se mohou zapojit tlakové níže, původem z hurikánů tvořících se nad Atlantikem v tropickém pásu. To vnáší do předpovědi větší nejistotu,“ konstatovali meteorologové.

Riziko vzniku požárů

Teplejší počasí nepokazí ani nadměrné srážky. „Nadprůměrné teploty budou doprovázeny i sušším počasím,“ stojí ve výhledu.

„Úhrny srážek se v jednotlivých týdnech mohou lišit, přičemž očekáváme, že naprší průměrné nebo podprůměrné množství srážek. Srážkově podprůměrné by mělo být i období jako celek. V souvislosti s převážně slunečným a teplým počasím lze očekávat během září narůstající deficit vláhy a riziko vzniku požárů,“ podotkli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 5. září do 2. října v letech 1981 až 2010 byla 13,3 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 53 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám