Hlavní obsah

Třetina lidí ještě nedala vědět, co s penězi ze zrušeného druhého pilíře

Novinky, zpe
Praha

Téměř třicet tisíc lidí ještě neinformovalo svoji penzijní společnost, jak má naložit s penězi ze zrušeného druhého důchodového pilíře. Čas je přitom pouze do konce září. Vláda zrušila spoření ve druhém pilíři k prvnímu lednu letošního roku.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Do druhého pilíře vstoupilo celkem 85 tisíc lidí. Třetina z nich však ještě nedala vědět své penzijní společnosti, co má s ušetřenou částkou udělat. Ve čtvrtek to uvedlo ministerstvo financí.

Resort apeluje, aby se lidé rozhodli co nejdříve. Čas je totiž pouze do konce září. Tomu, kdo se neozve ani do té doby, se peníze převedou na jeho daňový účet u finančního úřadu. Ten bude s penězi nakládat jako s daňovým přeplatkem.

„Správce daně si tedy například z částky bude moci automaticky strhnout sumu, kterou dotyčný případně dluží na daních. Dotyčný bude mít možnost požádat finanční úřad o výplatu těchto prostředků, tento způsob jejich výplaty však bude komplikovanější a zdlouhavější než výplaty peněz z II. pilíře přímo od penzijních společností,“ varuje ministerstvo.

Kdo už svoji společnost kontaktoval, peníze by měl dostat do konce letošního roku.

Pilíř nebyl životaschopný, míní vláda

Ve druhém pilíři, který prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS), bylo možné spořit od roku 2013. Lidé do něj mohli přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého.

Současný kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se rozhodl pro jeho zrušení, protože druhý pilíř podle něj nebyl od začátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy. Zrušení kritizovala pravicová opozice, protože vláda nenabídla žádné jiné řešení důchodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám