Hlavní obsah

Soud v říjnu posoudí Janouškovu žádost o obnovu procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lobbista Roman Janoušek, který byl odsouzen k 4,5letému trestu odnětí svobody za to, že úmyslně srazil autem ženu, se v říjnu dočká projednání návrhu na obnovu řízení. Zabývat se jím bude pražský městský soud. Janoušek má nyní ze zdravotních důvodů výkon trestu přerušen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek

Článek

Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec se bude Janouškovým návrhem veřejně zabývat 11. října, plyne z justiční databáze Infosoud. Obnovu řízení povolí, pokud vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl v nepoměru k závažnosti trestného činu či k poměrům pachatele anebo ve zřejmém rozporu s účelem trestu.

Jestliže soud neshledá důvody k obnově, Janouškův návrh zamítne. V opačném případě zcela nebo zčásti zruší napadený rozsudek a povolí obnovu řízení.

Zdravotní komplikace kvůli úrazu hlavy

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na komplikace po operacích hlavy. Jednu z nich podstoupil začátkem roku 2013 kvůli tehdy rok starému úrazu. Při plavbě na jachtě se měl uhodit do hlavy o stěžeň.

Brněnský krajský soud mu letos v červnu ze zdravotních důvodů na půl roku přerušil trest odnětí svobody, přičemž Vězeňská služba navrhovala přerušení dvojnásobně dlouhé. Podle informací médií měl lobbista už předtím přerušen trest na dva měsíce, protože se v únoru podrobil dalšímu lékařskému zákroku.

Opilý Janoušek naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila a stoupla si před jeho vůz. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Kdyby lékaři ženě včas nepomohli, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 000 korun.

Související téma:

Foto: ČTK

Roman Janoušek

Státní zástupci se marně dožadovali toho, aby byl uznán vinným z pokusu o vraždu. Odsouzen byl za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Reklama

Související články

Janoušek se dostal z vězení kvůli operaci

Lobbista Roman Janoušek opustil na nějaký čas vězeňskou celu kvůli operaci, deníku Právo to v pondělí řekla mluvčí věznice v Brně-Bohunicích Dana Krejčířová....

Výběr článků

Načítám