Hlavní obsah

Aby přežil, musí Libor nosit na zádech batůžek

Právo, Stáňa Seďová

Před devíti lety začal žít do té doby zdravý Libor (11) zlý sen. Tehdy dvouletému chlapci přestala fungovat střeva. Byl odkázán na parenterální výživu, tedy byl připoután 20 hodin denně k stojanu s pumpou, jež mu do těla vpouštěla živiny.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Libor (na snímku v autíčku) je z vozítka nadšený.

Článek

Život mu změnil malinký batůžek, v němž je vše, co potřebuje. Libor už rok a půl chodí ven a žije téměř jako normální kluk.

„Když mu nemoc propukla, stala se z něj troska, vypadalo to s ním velice špatně. Začal dvacetkrát denně zvracet, přestal tolerovat stravu, dokonce zvracel stolici. Příčinu dodnes neznáme,“ popisuje Liborova matka Iva Svobodová.

Pumpa mu pomohla

Nejtěžší problém, se kterým se musel chlapec vyrovnat, bylo připoutání ke stojanu s výživou. „Libor k němu byl dříve doslova uvázán i dvacet hodin denně. Nemohl se nikam hnout. Museli jsme být dvacet hodin denně doma. Bylo to takové domácí vězení. Přesto jsme se s ním snažili chodit ven. Narvali jsme tu velkou pumpu do velkého batohu a ten jsem nesla já nebo Liborův tatínek. A syna jsme měli připoutaného k sobě dvoumetrovou hadičkou,“ popsala Právu dennodenní trápení matka Libora.

Před rokem a půl se však Liborovi, jeho rodičům a staršímu bratrovi změnil život. „Nyní je všechno jinak. Libor dostal od společnosti B. Braun mobilní pumpu Micrel, kterou nosí u sebe v batohu, a zapojuje se do normálního života. Chodí do školy, vyrazili jsme na první dovolenou, chodíme na procházky, na kterých už nemusí být přivázaný, jezdí na koloběžce jako normální kluk,“ popsala proměnu paní Svobodová.

Selháním funkce střev v Česku trpí více než pět stovek dospělých a jednatřicet dětí. Pro Libora a další stovky pacientů, kterým tělo odmítá přijímat jakoukoli potravu, je jediným řešením podávání stravy a tekutin mimo zažívací trakt přímo do krevního řečiště, tedy takzvaná parenterální výživa.

Dostal šlapací ferrari

Nová lehká pumpa v batůžku, kterou hradí zdravotní pojišťovna, už pomáhá zhruba patnácti českým dětem. K batohu musí být připojeny zhruba 15 hodin denně a na rodiče nebo sourozence pak zbývá dvakrát denně převaz a výměna infuze.

Je naprosto super. Jezdí skvěle. Myslím, že teď mám nejlepší auto ze všech kamarádů.
Libor

Jediné přání, které nemocnému Liborovi zůstalo nesplněno, bylo kolo, na kterém toužil vyrazit ven za ostatními kluky. Jízda na kole je však pro Libora nebezpečná kvůli otřesům a hrozícímu pádu.

Tento problém se však podařilo vyřešit zaměstnancům společnosti B. Braun, kteří v rámci akce Plníme sen pohybem mezi sebou spolu se společností vybrali celkovou částku 50 tisíc korun, což je shodou okolností cena šlapacího autíčka Ferrari FXX Exclusive. Na podvozku autíčka se přímo podílela automobilka Ferrari a kromě zdvojených kotoučových brzd je vybaveno pěnovou závodní sedačkou s bezpečnostními pásy. Takže se v něm Libor nemusí bát a ani jeho rodiče o něj.

„Je naprosto super. Jezdí skvěle. Myslím, že teď mám nejlepší auto ze všech kamarádů. Už se těším, až jim ho ukážu a oni se taky svezou. Dřív jsem se jen koukal, jak venku sviští na kolech, teď se budu moct přidat,“ radoval se ve středu při předání dárku Libor, který dnes nastupuje do 6. třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám