Hlavní obsah

Nižší daň na pivo. Ne, na potraviny. Volby podněcují politickou daňovou tvořivost

Novinky, jas, zpe

Když před pár lety zvyšoval kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli ekonomické krizi a přes odpor levicové opozice sazby DPH na konečných 15 a 21 procent, počítal od roku 2016 s jejich sjednocením na úrovni 17,5 procenta. Nynější vláda je vzala za své a doplnila k nim druhou sníženou sazbu ve výši 10 procent. Rok před volbami nicméně politici začínají hovořit o další úpravě daňového systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Bohuslav Sobotka

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hodlá ve středu koaliční radě znovu předložit návrh na snížení DPH na točené pivo. A to i přesto, že koaliční partneři podobný nápad již letos jednou odložili.

„Chceme znovu zkusit navrhnout našim partnerům snížení DPH u točeného piva z 21 procent tentokrát na 15, předtím jsme navrhovali deset. Myslím si, že těch 15 by taky pomohlo provozovatelům, kteří mají jen hospody, kde točí jen pivo,” řekl v pondělí Babiš.

Z 15 na 10 procent, uvažuje Babiš

V delším časovém horizontu by se nebránil ani dalším změnám DPH, byť návrat na úroveň před rok 2012 není podle něj na pořadu dne.

„Sazby před zavedením daňového balíčku vlády Petra Nečase byly 10 a 20 procent. Pokud bychom se k nim vrátili, znamenalo by to výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši asi 40 miliard korun,” připomněl Babiš.

„Já však zvažuji jako jednu z možností v příštím volebním období při vyrovnaném rozpočtu zavedení jedné snížené sazby, a to ve výši 10 procent místo nynějších 15. To by však znamenalo najít 30 miliard korun navíc, protože přesně takový by to znamenalo výpadek příjmů,” dodal ministr v reakci na dotaz, zda neuvažuje o vrácení sazeb na předkrizovou úroveň.

Jen sliby, namítá Sobotka

Ministrovy plány, jakkoliv směřované do budoucna a podmíněné vyrovnaným rozpočtem, nesdílí šéf ČSSD a premiér současné koaliční vlády Bohuslav Sobotka.

„Tyhle obecné sliby nemají v situaci, kdy máme příští rok deficit 60 miliard, žádný význam,” sdělil Novinkám.

Sazby DPH
Česko má tři sazby DPH. Základní je 21 procent. Snížená sazba činí 15 procent a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deset procent. První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.
zdroj: ČTK

„ČSSD navrhuje snížení DPH u základních potravin na 10 procent, a to co nejdříve. Vidíme to jako důležitější než snižovat DPH na pivo,” uvedl v reakci na Babišovu opětovnou snahu vyjít vstříc hospodským.

„Nejpozději od roku 2019 pak chceme do snížené DPH všechny potraviny,” dodal premiér.

Jak se měnily sazby DPH
Když pro rok 2012 zvýšila vláda premiéra Petra Nečase (ODS) sníženou sazbu DPH z 10 na 14 procent, zdůvodňovala tento krok potřebou zaplatit reformu penzijního sytému. Rok na to se sazby v souvislosti s přijetím úsporného balíčku zvýšily na 15 a 21 procent. Ty zůstaly zachovány a vedle nich byla v roce 2015 zavedena ještě druhá snížená sazba ve výši 10 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám