Hlavní obsah

V kampani se chytá jaderná baba i vodní melouny

Právo, Jan Rovenský

Léto skončilo, politická sezóna se naplno rozjíždí. Svědčí o tom ostré starty kampaní, které největší strany spouštějí hlavně tento týden. Přes politické přestřelky některé partaje vsadily i na humor. Třeba Starostové a nezávislí budou lákat na dohled jaderné baby a vodní melouny.

Volební billboard Starostů

Článek

Svou kampaň odstartuje v úterý ČSSD v Plzni a lidovci v Praze, ve středu představí v hlavním městě před krajským úřadem Středočeského kraje kandidáti Starostů a nezávislých. V pátek v Ostravě pak svou kampaň představí babišovci. TOP 09 svá hesla představila minulý týden, ODS ještě dřív.

Ke krajským volbám a prvním kolu senátních voleb lidé půjdou už za necelých šest týdnů 7. a 8. října.

V kampani se dosud nejvíc ostřelovaly soc. dem. a ANO, ať už šlo o policejní reformu, Čapí hnízdo, vodné, platy, důchody, nebo rozpočet.

Melouny spravedlivě

Naopak Starostové zvolili nadsázku a posloužila jim k tomu přezdívka předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové alias jaderné baby, kterou jí častovali hlavně lidé, kteří jí nemohli přijít na jméno.

Podle lídra středočeské kandidátky STAN a starosty Kolína Víta Rakušana přezdívka všechny pobavila, a zejména Drábovou. „Říkala, že má vtípky za hranou tolik populární korektnosti ráda, tak ať to klidně použijeme. Přezdívku sice mohli používat její oponenti, ukazovala ale také na její erudici a zkušenosti, když po 17 let hlídala tak důležité věci. Takže máme pocit, že věci dokáže pohlídat i ve Středočeském kraji,“ řekl Právu Rakušan.

Kromě jaderné baby chtějí Starostové upozornit i na rozdělování krajských dotací, které podle nich není dostatečně transparentní a spravedlivé. Právě proto chtějí rozdávat melouny přímo lidem, byť jen vodní, pod heslem Melouny spravedlivě.

Lakmusový papírek

Pro Starosty, kteří do voleb jdou většinou samostatně bez TOP 09, bude regionální hlasování i lakmusovým papírkem pro rozhodování, jestli mají jít samostatně i do sněmovních voleb 2017.

Krajské volby budou mít dopad na osudy politiků i na nejvyšší úrovni a jejich výsledek může zamávat se sněmovními volbami i s nominacemi na Hrad, zejména pokud by se nezadařilo ČSSD. Právě soc. dem. je v nezáviděníhodné pozici – obhajuje 11 hejtmanských křesel, na řadu z nich si brousí zuby ANO. Sobotka by rád obhájil většinu krajů, tedy sedm hejtmanů, Babiš se drží víc při zemi a hovoří o pěti hejtmanech.

Soc. dem. její hegemonii však budou chtít znepříjemnit i vládní lidovci, kteří by chtěli do zavedených krajských pořádků nasypat písek a rozbít, jak říkají, rudo-oranžové koalice v krajích.

Anketa

Necháváte se ovlivnit předvolební kampaní?
Ano
1,4 %
Ne
13,2 %
Kampaň ignoruji
85,4 %
Celkem hlasovalo 3047 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám