Hlavní obsah

Zeman: Konvička se prokázal jako magor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu Pressklub na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil Martina Konvičku, lídra Iniciativy Martina Konvičky (IMK) za magora. Jeho akce z minulé neděle, kdy na pražském Staroměstském náměstí se skupinou podporovatelů sehrál napadení Prahy Islámským státem, je podle hlavy státu šířením poplašné zprávy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman (vpravo) a Martin Konvička

Článek

„Tady bych souhlasil s premiérem, že pan Konvička se prokázal jako magor,“ řekl Zeman na dotaz, co si myslí o Konvičkově „show“.

„Já nemám nic proti jeho kritice islámu a do značné míry tuto kritiku sdílím. Ale to, co udělal na Staroměstském náměstí, to je velmi podobné, co udělala ta skupina Ztohoven. Tím, že se napojila na vysílání České televize a simulovala atomový výbuch nad Krkonošemi, to bylo také šíření poplašné zprávy. Stejně tak, jako je poplašnou zprávou, že Islámský stát pronikl na Staroměstské náměstí,“ prohlásil prezident Zeman. Akci skupiny Ztohoven z roku 2007 nazvanou Mediální realita, kdy se její členové napojili na jeden z vysílačů ČT a propašovali do pořadu Panorama fiktivní jadernou explozi, nicméně Krajský soud v Hradci Králové v roce 2009 vyhodnotil nikoliv jako šíření poplašné zprávy, nýbrž jako přestupek.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček již tento týden Novinkám řekl, že se nebude opakovat situace, která nastala loni 17. listopadu, kdy Zeman vystoupil na pražském Albertově vedle Konvičky a dalších představitelů tehdejšího Bloku proti islámu, jenž se mezitím rozpadl.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku). Jejich představení ale způsobilo paniku.

Konvičkovu pražskou akci v neděli zkritizoval v nedělních Otázkách Václava Moravce také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Ten člověk se vymkl zdravému rozumu,“ prohlásil Chovanec a dodal, že Konvička zorganizoval „zbytečnou, hloupou“ akci, o níž nikdo neumí říct, jestli třeba něco „nenadělá v hlavách teroristů v Iráku, Sýrii“. Policie na místě ale podle něj nepochybila. [celá zpráva]

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Laudát z TOP 09 by měl doplácet

Zeman dostal též otázku, co si myslí o vysokých platech politiků, na kterou odpověděl, že někteří z nich by měli místo pobírání peněz naopak doplácet.

„Jestliže ti lidé mají pocit, že s tím platem nevyjdou a že se jim má ještě zvýšit, tak se ptám, za co ty peníze asi tak utrácejí,“ prohlásil Zeman, aniž by se chtěl konkrétně vyjádřit, koho myslel tím, kdo by měl doplácet. Na naléhání moderátora nejdříve odpovídal vyhýbavě s tím, že nechce, aby na něj někdo podával žalobu. Nakonec se ale odhodlal a řekl: „Chcete-li znát můj osobní, subjektivní názor, tak takový pan (František) Laudát z TOP 09 je to jedno jméno, které chcete.“

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Vyzval k účasti u voleb

Zeman v rozhovoru také vyzval k co nejvyšší volební účasti v podzimních krajských a senátních volbách. Zároveň řekl, že před volbami nevyjede podpořit žádného z kandidátů. Připomněl ale, že udělal jedinou výjimku, když při svém červnovém projevu v Lidicích varoval před Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, jejíž stoupence označil za neonacisty.

"Úkolem prezidenta není podpořit žádnou politickou stranu a žádného kandidáta," odpověděl Zeman na dotaz, zda před podzimními volbami někomu vyjádří podporu. "Při krajských výjezdech budu apelovat na co nejvyšší volební účast," řekl. "Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom," doplnil s tím, že kdyby k volbám přišel jeden jediný volič, pak jím zvolená kandidátka získá sto procent mandátů.

K příští prezidentské volbě Zeman uvedl, že pokud se rozhodne znovu kandidovat, nepovede žádnou kampaň. Voliči by podle něj měli posoudit výsledky jeho práce.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Zemanem, že akce konvičkovců na Staroměstském náměstí je šířením poplašné zprávy?
Ano
71,6 %
Ne
28,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7070 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman by už znovu vedle Konvičky nevystoupil

Prezident Miloš Zeman by už po boku extremisty Martina Konvičky nevystoupil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý Novinkám řekl, že situace, která nastala loni...

Výběr článků

Načítám