Hlavní obsah

Vztah Německa s ČR je výborný, libovala si Merkelová v Praze. Neshoda na kvótách ale trvá

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Kancléřka Angela Merkelová i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si během čtvrteční návštěvy pochvalovali, jak dobré jsou vztahy mezi Českou republikou a Německem. Jedním z témat rozhovoru byla migrace a povinné kvóty pro uprchlíky. Právě na těch se Česko se svým západním sousedem neshodne.

Vztah Německa s ČR je výborný, libovala si Merkelová v PrazeVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Šéfka německé vlády přítomné novináře pozdravila česky. „Naše vztahy se nacházejí ve výborném stavu,“ pokračovala už v němčině. Zmínila spolupráci v oblasti vědy a výzkumu nebo boji proti organizovanému zločinu.

Na dotaz, jaký má postoj k Čechům, kteří nechtějí přijímat uprchlíky, odvětila, že i SRN kvóty dříve odmítala. „Roky jsme se nevyslovovali pro systém kvót. Existuje rozdílný názor, je potřeba to říct. Ve vzájemném rozhovoru zůstaneme i nadále,“ komentovala kancléřka. Dodala, že je potřeba najít nějaké řešení.

To, že máme rozdílné názory, neznamená, že spolu nebudeme hovořit
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Sobotka zopakoval, že Česko na povinné kvóty nekývne. „Kdyby se revidoval azylový systém, ČR nemůže souhlasit s povinným přesídlováním uprchlíků,“ zdůraznil.

Merkelová i Sobotka vyzdvihovali, že obě země se naopak shodnou v jiných oblastech ohledně řešení migrační krize. Jako příklad uvedli nutnost posílit ochranu schengenské hranice.

„Hovořili jsme o tom, že bychom mohli vytvořit společný projekt například v Jordánsku nebo Libanonu,“ konstatovala Merkelová. „To, že máme rozdílné názory, neznamená, že spolu nebudeme hovořit,“ podotkl premiér.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová a premiér Bohuslav Sobotka vystoupili 25. srpna na tiskové konferenci v Praze.

Jeden z německých reportérů se ho poté tázal, proč ČR nechce přijímat víc uprchlíků. Šéf kabinetu odpověděl, že je důležité si uvědomit, že uprchlíci přichází z oblastí, které jsou velmi kulturně a nábožensky odlišné anebo v nich působí Islámský stát.

„Vidíme, že některé integrace muslimských přistěhovalců se příliš nepovedly a dochází k tomu, že se radikalizují a přidávají se k radikálním islamistům. To jsou rizika, která to mínění ovlivňují,“ vysvětloval premiér.

K pokroku na Ukrajině nedošlo, litovala Merkelová

Na tiskové konferenci se dostalo také na téma zrušení evropských sankcí vůči Rusku, k čemuž opakovaně vyzývá prezident Miloš Zeman a teď už i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„K tomu jsme se při rozhovorech nedostali. Ale je dobré si uvědomit, že sankce jsou provázány s Minskými dohodami. Nelze vést diskuzi o tom, aby byly jednostranně zrušeny. Je potřeba dosáhnout těch dohod,“ míní premiér.

Merkelová jeho názor sdílí. „Německo a Francie se velice snaží dosáhnout pokroku při realizaci Minských dohod. Pracujeme na tom. Bohužel k pokroku nedošlo a na Ukrajině pořád umírají lidé,“ řekla kancléřka.

Se Sobotkou řešili také digitalizaci průmyslu či dopravní infrastrukturu. „Využil jsem dnešních rozhovorů, abych paní kancléřku požádal o podporu vysokorychlostní dráhy Praha - Drážďany,“ informoval premiér.

Merkelová do Prahy zavítala po čtyřech letech. Ve čtvrtek navečer se ještě na Hradě setká s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám