Hlavní obsah

Útočme na mozek Islámského státu, vyzval Zeman

Novinky, jas
Praha

Prezident Miloš Zeman v projevu k českým velvyslancům zopakoval, že k poražení Islámského státu je potřeba zasáhnout jeho strategická centra. V této souvislosti zmínil, že by NATO mohlo využít speciální jednotky podpořené bezpilotními stroji. ČR podle něj těmito jednotkami disponuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

„Žádná masivní teritoriální operace, kterou jsme zažili v Iráku a která skončila fiaskem,” uvedl prezident a dodal: „Vždycky říkám útočte na mozek, neútočte na tělo.”

Speciální jednotky v koordinaci s tajnými službami by podle jeho názoru měly likvidovat logistické struktury teroristů, jejich vůdce a výcvikové tábory.

„K tomu nepotřebujete tanky, ani infanterii,” odtušil prezident s tím, že pro takovéto akce je třeba dronů, helikoptér a speciálních jednotek.

„Naše speciální jednotky jsou pro tento účel dobře vycvičeny,” dodal Zeman s tím, že tento názor prezentoval i na summitu NATO ve Varšavě.

Připomněl v této souvislosti i přetrvávající problémy v Afghánistánu, který by se v případě odchodu aliančních jednotek mohl proměnit v nový Islámský stát. „A je jedno jestli mu vládne Tálibán, al-Káida nebo kdokoliv jiný,” dodal k metastázím terorismu.

„Odlišná kultura migrantů”

Prezident se v projevu vrátil i k otázce uprchlické krize a vyjádřil názor, že muslimští migranti nejsou schopni asimilace a integrace, neboť jejich kultura je zcela odlišná.

Zeman se pozastavil též nad „strašnou prázdnotou politiky Evropské unie”, která se namísto naplňování vizí utápí v tvorbě nesmyslných směrnic.

Ocenil koordinaci zahraniční politiky prezidentské kanceláře s Černínským palácem a vyzval velvyslance k podpoře ekonomické diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám