Hlavní obsah

K vydání Bouzova řádu německých rytířů není důvod, rozhodl soud

Právo, Petr Marek
Aktualizováno

Hrad Bouzov na Olomoucku, který patří mezi nejznámější a nejnavštěvovanější památky v Olomouckém kraji, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodl o tom ve středu Okresní soud (OS) v Olomouci, který zamítl žalobu německého řádu na Národní památkový ústav (NPÚ).

Foto: Vlasta Hradilová

Hrad Bouzov při pohledu z koše horkovzdušného balónu.

Článek

Žaloba podle soudu není důvodná. Kauza však bude pokračovat. Řád se proti zamítnutí žaloby odvolá, řekl jeho mediální zástupce Mikoláš Černý.

Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako řád německých rytířů, nyní německý řád, se domáhala vrácení hradu i jeho mobiliáře s tím, že jde o jejich historický majetek. Zástupci řádu tvrdili, že v době nacistické okupace byl neplatně konfiskován, Benešovy dekrety se prý na něj nevztahovaly.

NPÚ hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, podle památkářů naopak nemá řád na navrácení památky zákonný nárok.

Hrad Bouzov byl založen na počátku 14. století. Řád německých rytířů (od roku 1929 německý řád) jej získal na konci 17. století. V držení řádu zůstal hrad až do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a spolu s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, v době okupace byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad usiluje od roku 1998.

„Řád ani nedoložil, že by majetek, který nárokoval, vlastnil. Navíc bylo v řízení prokázáno, že v roce 1939 byl zrušen. A hlavně, majetek, o který jde, byl zkonfiskován na základě Benešových dekretů německé společnosti, která ho tehdy vlastnila. Proto nemohlo být rozhodnuto o jeho vydání,“ vysvětlil samosoudce olomouckého OS Vít Jašek, který se tak přiklonil k argumentaci právních zástupců NPÚ.

Odvolání se památkáři nebojí

„Jsme rádi, že soud rozhodl po právu a ztotožnil se se všemi našimi argumenty. Dal nám za pravdu ve všech. Tím klíčovým byla konfiskace, na základě které se vlastníkem stala Československá republika a také to, že žalobce nepostupoval podle zákona z roku 1946 a nepodal restituční návrh. S odvoláním jsme počítali a nebojíme se ho,“ reagoval na rozhodnutí OS právní zástupce NPÚ Petr Wünsch.

„Je to jen rozhodnutí prvoinstančního soudu. Odvoláme se a uvidíme, co bude dál. Věříme ve spravedlnost. Stále se opíráme o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze 17. prosince 1948, který majetek řádu vrátil. Dnešní verdikt musíme důkladně prozkoumat, zanalyzovat a poté zveřejníme odvolací argumenty,“ prohlásil za německý řád Černý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám