Hlavní obsah

Konvičku vyhodit nemůžu, lituje děkan Jihočeské univerzity

Právo, Karolina Brožová

Martin Konvička, docent z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a protiislámský aktivista, může ve svém volném čase vyvolávat paniku na náměstích, aniž by se bál, že kvůli tomu přijde o své zaměstnání. Děkan František Vácha Právu řekl, že mu zákon neumožňuje se Konvičky za jeho veřejné projevy zbavit.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku). Jejich představení ale způsobilo paniku.

Článek

„Já ho vyhodit nemůžu. Podle zákoníku práce nedělá nic, co bych mohl použít, abych ho mohl vyhodit z práce,“ řekl Právu děkan a poslanec TOP 09 František Vácha. „Zákoník jasně jmenuje důvody, proč lze někoho vyhodit z práce, a není tam žádná politická činnost, ani extremistická činnost, ani poškozování dobrého jména. Nic,“ dodal s tím, že mu chodí dopisy, které odchod Konvičky žádají.

Advokát Jan Černý se domnívá, že pokud by byla vůle, Konvička by mohl o práci přijít. Argumentovat by se dalo zřejmě jeho vlivem na mladé studenty a morálními předpoklady, které by jako učitel měl splňovat. Ty by však musel posoudit děkan.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

„Podle zákoníku práce ho vyhodit nelze pro to, co spáchal ve svém volném čase. Osobně si však myslím, že jsou zaměstnání, kde by to mělo být přísnější a kde by šlo zaměstnanci dát výpověď výkladem právní normy v souvislosti s hrubým porušením pracovní kázně,“ řekl Právu Černý.

„Když člověk má možnost působit na své okolí v nějaké funkci, ať už akademika, nebo jiné funkce, a pokud se předpokládá, že by měl mít nějakou filozofii života, a on ji narušuje, tak si umím představit, že to může být považováno za hrubé narušení pracovní kázně,“ dodal Černý.

„Blb, který ale rozumí broukům“

Šéf školského výboru Sněmovny Jiří Zlatuška (ANO) se domnívá, že by se akademik měl chovat jinak. Nicméně ani on nevidí důvod k výpovědi, neboť Konvička se svých projevů dopouští ve volném čase. „Příčetný student by si ale o takovém učiteli měl myslet, že je to jako občan blb. Ale on je učí o broucích a tomu rozumí. Vysokoškolští studenti jsou dospělí lidé a tohle si dokážou přebrat,“ řekl Právu.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Stejně k věci přikročily minulý týden i Lidové noviny, když požádaly Konvičku o komentář k ochraně krajiny. Uvedly jej slovy: „V politické oblasti je mezi panem Martinem Konvičkou a Lidovými novinami poměrně veliký příkop; ale pokud jde o brouky a ochranu přírody, jsou jeho kompetence i zásluhy nezpochybnitelné. Proto jsme jej požádali o komentář.“

Už ne se Zemanem

Dveře si Konvička zavřel k prezidentu Miloši Zemanovi, se kterým ještě loni stál na jednom pódiu při oslavě 17. listopadu na Albertově. Na dotaz Novinek, co Zeman říká na nedělní Konvičkovu recesi a zda by vedle extremisty znovu vystoupil, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odpověděl, že k tomu není důvod.

„Pan prezident má své názory, jsou důležitá setkání s občany v krajích. Není potřeba další vystoupení na stejném pódiu jako Konvička, není potřeba takovou věc opakovat,“ sdělil. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Konvičkovu nedělní akci označil za výraz občanského a politického kretenismu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označil za výtržnost, která ukázala, že „je to naprostý magor“ a že „společnost je potřeba před takovými lidmi chránit“.

Konvička už jednou čelil hrozbě vyhození z práce, když na veřejnost prosákly jeho výhrůžky o zplynování muslimů. Kvůli nim na něj letos na jaře podal státní zástupce žalobu za podněcování k nenávisti. Jak děkan Vácha řekl už dřív, počká si prý na verdikt soudu. Konvička v říjnu kandiduje do Senátu za Alternativu pro Česko.

Anketa

Mělo by vedení Jihočeské univerzity propustit Martina Konvičku?
Ano
35,2 %
Ne
64,8 %
Celkem hlasovalo 7635 čtenářů.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám