Hlavní obsah

V Praze se vzpomínalo na okupaci z roku 1968

• Aktualizováno

Před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech si lidé připomněli 48. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Právě u rozhlasu se lidé s vojáky, kteří chtěli rozhlas obsadit, střetli a několik jich na místě zemřelo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pietní akt u Českého rozhlasu. Pripomenutí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Článek

Pietního aktu před budovou rozhlasu se zúčastnil mimo jiné ministři Jiří Dienstbier a Daniel Herman, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a za Sněmovnu Karel Schwarzenberg.

Foto: Milan Malíček, Právo

Před rozhlasem promluvil i Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Ten sklidil již během svého projevu potlesk několika desítek přítomných přihlížejících, když připomněl, že není třeba jen připomínat padlé hrdiny, ale že za svobodu slova je potřeba bojovat v každé době. Velké peníze a stranické knížky jsou podle něj pro svobodu slova stejně nebezpečné jako děla tanků.

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Do konce roku 1968 si invaze vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Platforma BEZ komunistů.cz si připomíná vpád vojsk z roku 1968 u pomníku svatého Václava předčítáním 113 jmen lidí, kteří zemřeli při okupaci a při jejím prvním výročí v roce 1969. Na památku těchto obětí se v následujících dnech uskuteční řetězová hladovka. Pietní setkání pořádá na Václavském náměstí rovněž TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám