Hlavní obsah

Trápení s vestami vojáků má vyřešit obří zakázka

Právo, Oldřich Danda

S málokterým nákupem se ministerstvo obrany trápí tak jako s pořízením neprůstřelných vest. Nakonec se rozhodlo pořídit 500 vest českým vojákům v Afghánistánu přímým nákupem amerických výrobků přes alianční agenturu NSPA. Zároveň chystá nákup další tisícovky vest přes americký fond FMS.

Článek

Ve vyzbrojovací sekci obrany už také rozjeli obří nákup 5 500 nových vest, které chtějí obstarat u českých firem ve výběrovém řízení. Cena za všechny tři nákupy má překročit 200 miliónů korun.

Loni vypadalo nadějně, že po letech marných pokusů armáda dostane 2 291 nových vest za 68 miliónů korun od České zbrojovky, ale tato zakázka ztroskotala a po letech sporů ji bude muset zřejmě vyřešit soud. Ministerstvo proto ze zoufalství, protože vojáci v misích se již nemají čím chránit, rozhodlo nakoupit přes alianční agenturu zmíněných 500 amerických vest SPCS Magnum TAC-1.

Obchod již schválila vláda. Vesty by měly vyjít na 17,5 miliónu bez DPH a měly by již od března příštího roku sloužit českým vojákům v afghánské misi. Když se tato zakázka projednávala v červenci ve sněmovním branném výboru, poslanci kritizovali, že vesty objednané dříve u zbrojovky vycházejí v průměru na 29 700 korun za kus, ale přes NSPA na 35 tisíc korun bez DPH.

Dvakrát dražší

Teď ministerstvo chystá další přímý nákup tisíce stejných vest, které by měly sloužit vojákům v případě nutnosti doma nebo v jiných misích NATO nebo EU. Ty pořídí přes americký fond za 52 miliónů korun bez DPH. Jedna vesta tak vyjde na 52 tisíc korun. Bude tak téměř dvakrát dražší než výrobek zbrojovky.

Podle náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala ale obrana nemá jinou možnost, protože armáda potřebuje vesty co nejrychleji. Dodány by také měly být do března příštího roku.

Tu vestu si vojáci vybrali  proto, že má katalogové číslo v NATO, a my ji můžeme koupit takto rychle napřímo, protože byly splněny všechny požadavky na kontrolu kvality,“ řekl Právu Koštoval.

Dodal, že žádný český výrobce nevyrábí vestu, která by byla v NATO zavedená a splňovala by předepsané normy. Rozdíl ceny u stejných vest pořízených přes alianční agenturu a americký fond je podle Koštovala dán tím, že přímé dodávky do bojových misí jsou osvobozeny od daní a jiných poplatků a jsou tudíž podstatně levnější.

Šanci má pět českých firem

Sekce vyzbrojování již vypsala výběrové řízení na pořízení 5500 vest. „Tato zakázka by měla pokrýt potřeby vojáků až do roku 2020,“ uvedl Koštoval. Případní zájemci mají do 29. srpna možnost se kvalifikovat a dostat se do užšího řízení. Podle odhadů ministerstva dokáže jejich podmínky splnit pět českých firem.

Ministerstvo také vyjednává s Českou zbrojovkou o tom, aby začala dodávat zmíněných 2291 vest, ale dohoda je stále v nedohlednu. Podle Koštovala není možné řešení sporu protahovat donekonečna.

Zbrojovka s vestou uspěla ve vojskových i kontrolních zkouškách a většinu z objednaných vest již vyrobila. Jenže ministerstvo je nechce převzít s argumentem, že výroba vest neproběhla pod dohledem státního Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (SOJ).

Obrana proto žádá, aby zbrojovka vyrobila vesty znovu a umožnila kontrolorům, aby byli u celé výroby. S tím ale nesouhlasí zbrojovka. „Česká zbrojovka Uherský Brod splnila všechna ustanovení vyplývající ze smlouvy a nevnímá pochybení na své straně, ale na straně Úřadu SOJ,“ sdělil Právu manažer zbrojovky Petr Vávra.

Dodal, že obraně již navrhli řešení a čekají na reakci. Podle Vávry se firma zároveň chystá do nové soutěže, ale už se také rozhodli výrobu přesunout mimo Česko, aby jejich výrobky podléhaly kontrole jiného státu NATO.

„Vzhledem k rozporným stanoviskům při realizaci státního ověřování jakosti by případná výroba probíhala výhradně v zahraničí, což nás jako domácího výrobce velmi mrzí,“ dodal Vávra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám