Hlavní obsah

Česká a německá tajná služba vydaly dokument o pražském jaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká a německá tajná služba společně vydaly odbornou publikaci, která se zabývá činností Spolkové zpravodajské služby během takzvaného pražského jara v roce 1968. Zveřejnily v ní i originální dokumenty nebo dosud nepublikované fotografie z německého archivu tajné služby, které se týkají Pražského jara a okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Okupační jednotky v srpnu 1968 v Praze

Článek

Právě historici Úřadu pro zahraniční styky (ÚZSI) se s kolegy z německé BND (Bundesnachrichtendienst) na tvorbě publikace Spolková zpravodajská služba a Pražské jaro 1968 (Der Bundesnachrichtendienst und der "Prager Frühling" 1968) podíleli.

"Studie přináší komparativní pohled do prostředí západoněmecké BND a československé StB (Státní bezpečnost), které byly díky společné státní hranici každodenními soupeři na bojišti studené války," poznamenal mluvčí ÚZSI Jaroslav Hrbek.

Dokument, který je určen pro odbornou i laickou veřejnost, je podle něj "příspěvkem pro pochopení, jak fungovaly zpravodajské služby na dvou stranách 'železné opony' v rámci politického a společenského vývoje bouřlivého roku 1968".

První spolupráce

Historici obou služeb podle Hrbka spolupracovali na jednom tématu poprvé. "S využitím originálních dokumentů vyjádřili svůj pohled na zkoumanou problematiku," poznamenal. Dobové dokumenty v němčině tvoří jádro publikace.

"Byly vybrány takové dokumenty, které představují pracovní postupy uvnitř služby v roce 1968, i konkrétní politické poznatky a analýzy z krizového roku," napsali němečtí historici. Hrbek dodal, že text studie vychází u příležitosti připomenutí srpnových událostí roku 1968.

Související téma

Podle dokumentu se obě tajné služby na spolupráci nad tímto historickým tématem domluvily v roce 2012. Studie mapuje a prostřednictvím dokumentů doplňuje dílčí výsledky bádání historické komise, která zkoumá dějiny BND do roku 1968. Před dvěma lety už historici z této komise zveřejnili studii o činnosti BND kolem pražského jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám