Hlavní obsah

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO před ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 25,5 procenta hlasů, uvedla v pátek agentura Median. Opírá se o výsledky červencového průzkumu. Sociální demokracie by na pomyslném žebříčku skončila druhá s 21 procenty a třetí by byli komunisté s 15 procenty, Do dolní parlamentní komory by se dostaly ještě TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Proti předchozímu průzkumu z června se výsledky výrazněji nezměnily.

Některé průzkumy z posledních týdnů uvádějí, že sociální demokraté snížili náskok ANO ve volebních modelech, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by dokonce ČSSD hnutí ANO předstihla. [celá zpráva]

V modelu Medianu se ale odstup sociálních demokratů na vedoucí ANO oproti červnovému či květnovému průzkumu příliš nezměnil. Posuny v zisku hlasů proti červnu jsou u všech stran na úrovni statistické odchylky.

Do Sněmovny by se podle červencových výsledků dostalo šest politických stran. TOP 09, ODS a KDU-ČSL za vedoucí trojicí výrazně zaostávají. Ve srovnání s třetími komunisty by TOP 09 a občanští demokraté získali téměř o polovinu menší podíl hlasů, shodně 8,5 procenta. Lidovci se s šesti procenty jen těsně drží nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory.

Přede dveřmi Sněmovny by podle Medianu skončili piráti s 3,5 procenta hlasů, zelení se třemi procenty a svobodní se 2,5 procenta. Pouze dvě procenta by získal Úsvit - Národní Koalice, který nyní zastoupení ve Sněmovně má.

Průzkum prováděla agentura Median od 4. července do 4. srpna. Zúčastnilo se ho 1241 obyvatel České republiky starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám