Hlavní obsah

Hub moc neroste. Může se to změnit, pokud vydrží srážky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houbaři nyní v lesích příliš úlovků nenajdou. Hřibů roste podle mykologů málo, spíše se dají nalézt holubinky, muchomůrky či ryzce. Situace by se však mohla zlepšit, neboť nynější počasí, kdy se střídají četné srážky a teplé dny, by mělo houbám svědčit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V červenci je to s růstem hub vždy nejproblematičtější, protože závisí na počasí, jak se vyvedou letní srážky v podobě bouřek," uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Počasí z uplynulého týdne podle něj ale dává naději, že houby začnou růst více. Jako první na déšť reagovaly špičky, polničky, hnojníky nebo křehutky, které se začaly objevovat v trávnících. Vyrostly i žampiony.

Z hlediska oblastí to ale není všude stejné. Dosud nejméně rostou houby ve středních Čechách, naopak v podhorských a horských místech je to v tomto ohledu lepší, doplnil Landa.

Současně připomněl, že spolu s jedlými druhy rostou i jedovaté, před kterými by měli být lidé na pozoru. Landa jmenoval například muchomůrky zelené a tygrované, pestřece, strmělky nebo vláknice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám