Hlavní obsah

Stát půjčí OKD 700 miliónů, rozhodla vláda

Právo, Novinky, zpe, plk
Praha
Aktualizováno

Černouhelná společnost OKD dostane od státu půjčku 700 miliónů korun. Ve středu večer to schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Vláda se dohodla na poskytnutí provozního úvěru OKD do výše 700 miliónů korun, uvedl premiér na Twitteru. Podotkl, že udržení OKD v provozu je důležitou podmínkou stability v Moravskoslezském kraji.

Úvěr těžební společnosti poskytne státní firma Prisko, která spadá pod ministerstvo financí, upřesnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody,“ dodal. Mládkův resort bude při řešení situace spolupracovat s ministerstvem financí.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) odpoledne řekl, že podmínkou půjčky je, aby insolvenční správce rozhodl o restrukturalizaci společnosti. „Pokud nebude restrukturalizace, půjčka nebude,“ zdůraznil.

Už dříve řekl, že částku možná firma nevyčerpá celou a měla by jí vystačit do konce roku. [celá zpráva]

Diskuze byla dlouhá

Středeční debata o půjčce byla podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) zdlouhavá. „Důvodem bylo, že naformulovat závěrečné usnesení nebylo jednoduché. Šlo o vymezení kompetencí, co bude mít na starosti ministerstvo průmyslu a co ministerstvo financí. Klíčové je, že došlo ke shodě,“ komentoval šéf lidovců.

„Je to záležitost, která umožní zlepšit cash-flow OKD, aby bylo na výplaty,“ doplnil.

OKD: Je to dobrá zpráva

Vedení OKD považuje rozhodnutí vlády za pozitivní impuls především pro věřitele.

„Je to určitě velmi dobrá zpráva pro celou firmu, obchodní partnery i region. Hlavně je to ale velmi pozitivní impuls pro všechny věřitele, proč se přiklonit k reorganizaci, kterou management OKD navrhuje a preferuje před možným konkursem,“ řekl v reakci na schválení půjčky od státu ve výši 700 miliónů výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Související téma:

Zdůraznil, že pokud se věřitelé rozhodnou pro reorganizaci, bude OKD v přímé závislosti na budoucích cenách uhlí usilovat alespoň o částečnou úhradu svých předinsolvenčních dluhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám