Hlavní obsah

Na Karlovarsku v bouřce padaly kroupy, v laguně z přívalů uvázlo auto

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Silná bouřka s krupobitím zaplavila ve středu kolem poledne Karlovy Vary a okolí. Kroupy o průměru i přes jeden centimetr padaly v různých intervalech od čtvrt na dvanáct až skoro do jedné hodiny odpoledne. Napršelo zhruba třicet litrů vody na metr čtvereční, přičemž na mnoha místech přívaly zaplavily sklepy a také silnice. Před kostelem v Sedleci u Karlových Varů vznikla dokonce taková vodní laguna na vozovce, že tam uvěznila na několik minut osobní auto s řidičem.

Déšť v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Podle informací Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje zasáhly karlovarský region lokální povodně. Nejhorší situace je v současnosti na Karlovarsku a Mariánskolázeňsku. Hasiči aktuálně zasahují na 15 místech,“ uvedla před 14. hodinou odpoledne mluvčí kraje Veronika Severová.

„Velice komplikovaná situace je v Sedleci na křižovatce u kostela. V této souvislosti prosíme občany, aby se tomuto místu vyhnuli a zvolili objízdnou trasu,“ uvedl první náměstek karlovarského hejtmana Jakub Pánik (ČSSD). Podle mluvčího hasičů Martina Kasala se tam ve směru na Otovice vytvořila laguna, v níž zůstalo uvězněno auto.

„Rovněž žádáme občany, kteří mají zatopené sklepy, aby vyčkali ustání srážek a poté kontaktovali hasiče. V nejbližších hodinách je očekáván příchod ještě jedné bouřky od jihu a zintenzivnění srážek,“ dodal Pánik.

„Zasahovali jsme zejména ve Staré Roli při čerpání sklepních prostorů,“ uvedl Kasal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Silnice zalité vodou v Západní ulici v Karlových Varech - Tuhnicích.

„Na Zlatém vrchu v ulici Tisová se navalilo asi 30 centimetrů vody do sklepa,“ pokračoval ve výčtu zásahů hasičů Kasal, podle kterého ale nebyla kvůli přívalovému dešti nutná žádná evakuace ohrožených obyvatel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Silnice zalité vodou v Západní ulici v Karlových Varech - Tuhnicích.

Bouřky se po poledni vyskytly rovněž na Šumavě, na Vysočině či v Olomouckém kraji. Meteorologové vydali v této souvislosti výstrahu. [celá zpráva]

Bouřky nelze přesně předpovědět

„U tohoto typu bouřek nelze zcela jasně předpovědět, kde je bude možné zrovna čekat,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku. „Nemá to nic společného s oceánem, to je počasí, které vzniká ve střední Evropě,“ pokračoval meteorolog.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Silnice zalité vodou v Západní ulici v Karlových Varech - Tuhnicích.

„Vlhkost, která tady vzniká, je tak obrovská, že vytvoří přes den mraky. Ráno vidíme na mnoha místech mlhy, ale přes den se to protrhne, a jak slunce prohřeje zem, tak vznikne vzdušný komín a ta obrovská vzdušná vlhkost se takto dostane do těch odpovídajících pater nad námi a vytvoří tam bouřková oblaka,“ konstatoval Kovařík s tím, že Karlovy Vary mají poměrně složitý terén.

„Takže tam těch vzdušných výstupů vzniká opravdu hodně. Ve chvíli, kdy už jsou mraky skoro hotové, tak z nich z druhé strany prší. Takto se vytvářejí tyto bouřky,“ dodal meteorolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám