Hlavní obsah

Česko posílí ochranu hranic s Rakouskem a Německem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Česká republika přistoupí k větší ochraně hranic s Rakouskem a Německem. Ve středu to na jednání vlády řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Česko opatření zavede kvůli obavě, že by do tuzemska mohli ze sousedních států přicházet uprchlíci, kteří v Německu či Rakousku neuspěli s žádosti o azyl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté a vojáci na hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku. Snímek z 30. září 2015

Článek

„Začnou se více chránit hranice s Rakouskem a Německem. Jsme v situaci, kdy němečtí politici říkají, že by mělo dojít k vyhoštění některých žadatelů, kteří neuspěli. Je obava, že by se mohli dostávat do dalších členských zemí včetně ČR,“ vysvětlil Chovanec. K plošné kontrole hranic ale ČR zatím nepřistoupí.

„K tomu, abychom zaváděli plošné kontroly na hraničních přechodech a obtěžovali občany, kteří se vracejí z Německa nebo Rakouska, zatím není důvod,“ sdělil Novinkám ministr.

Říkali jsme to celou dobu, že ve vlně migrantů mohou být psychopati, blázni, teroristé, pedofilové
Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra

Komentoval také varování evropského policejního úřadu Europol, že v Evropské unii je několik set potenciálních teroristů, kteří ohrožují bezpečnost kontinentu. Podle Chovance to může překvapit pouze člověka, který je obrovsky naivní. [celá zpráva]

„Říkali jsme to celou dobu, že ve vlně migrantů mohou být psychopati, blázni, teroristé, pedofilové. Že jich je třeba zlomek, ale bezesporu tady jsou,” míní šéf vnitra.

Syřany letos ČR zřejmě nepřijme

Chovanec také oznámil, že Česko letos pravděpodobně nestihne přijmout 80 syrských uprchlíků z tureckých táborů, jak se zavázalo. Podle původního plánu vlády měli běženci do ČR přijet ke konci října.

„Probíhá tam bezpečnostní sken. V současné době lze predikovat, že nebude dokončen dříve než do konce roku. V letošním roce nelze předvídat, že bychom kohokoli přijímali,” konstatoval.

Zdůraznil, že Česká republika má na svém území zatím čtyři migranty ze Sýrie – dva staré rodiče a dva syny. „Tito lidé zatím probíhají procesem získání statutu na území ČR,“ dodal.

Policie na soukromých akcích

Vláda se ve středu zabývala také ochranou tzv. měkkých cílů před terorismem. Mezi ty patří například nákupní centra, letiště nebo velké sportovní akce.

„Připravovali jsme systém opatření, který měl platit od Nového roku, ale vzhledem k situaci v Evropě to urychlujeme. Podle zkušeností z Izraele budeme aplikovat zkušenosti na české podmínky, to znamená zabezpečení kulturních a sportovních akcí, výcvik civilních bezpečnostních složek ve spolupráci s policií,“ popsal Chovanec.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Policie podle něj bude muset převzít větší míru zodpovědnosti i za některé soukromé akce, například sportovní utkání nebo větší koncerty.

Reklama

Výběr článků

Načítám