Hlavní obsah

Za schvalování a podporu teroristického útoku bude hrozit až 12 let

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Propagace a podpora terorismu budou nově trestným činem. Například za veřejné schvalování spáchaného teroristického činu má pachateli hrozit 3–12 let vězení. Novela trestního zákoníku z pera ministerstva spravedlnosti ve středu prošla vládou. Návrh nyní posoudí Sněmovna – podle šéfa resortu spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) by norma mohla projít ve zrychleném čtení. Vláda tak reaguje na množící se útoky v Evropě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

Článek

„Je to novela, která by měla zpřísnit postihy všech forem terorismu. Jsou tam nové skutkové podstaty, které se týkají zejména podpory terorismu. Tam, kde jsme to dosud hodnotili jako přípravu a museli jsme složitě dokazovat, že na konci bude teroristický útok, to teď bude možné stíhat mnohem jednodušeji,“ vysvětlil při příchodu na jednání kabinetu Pelikán.

Norma nově zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci a podporu.

Trestné bude poskytnutí výcviku

„Je to potřeba přijmout - obzvlášť v dnešní situaci, kdy terorismus je velký problém,“ míní Pelikán. Na přijetí novely navíc tlačí i mezinárodní organizace. „Pokud bychom to nepřijali, hrozily by nám problémy,“ dodal ministr.

Trestné má být mimo jiné poskytnutí nebo slíbení odměny teroristovi, stejně jako poskytnutí výcviku k teroristickému činu nebo vycestování do jiného státu za účelem spáchání útoku.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Návrh nyní poputuje do Sněmovny. Poté ho musí schválit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám